30 dni z sałatkami. Dzień 28 – Sałatka z pomidorami i serem halloumi
Do poprzedniej sałatki kupiłam za dużo sera halloumi. Postanowiłam więc stworzyć drugi wariant sałatki z tym serem i dlatego dziś będzie sałatka z pomidorami i rukolą. Dodatkowo razem z serem podałam grillowane połówki pomidora. Jak dla mnie była to idealna kolacja.
Sałatka z pomidorami i serem halloumi
Składniki na 4 porcje:
250g sera halloumi pokrojonego na plastry
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
3 łyżki świeżego oregano
100 g sałaty rukoli
2-3 pomidory
8 oliwek
1 cytryna
Sposób przygotowania:
1. Układamy plastry sera w płytkim naczyniu do pieczenia i skrapiamy 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki z pieprzem i 1 1/2 łyżki oregano. Marynujemy przez 1 godzinę.
2. W międzyczasie przygotowujemy sos vinegret. W dużej misce należy dobrze wymieszać 3 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek, ocet, pozostała 1/4 łyżeczkę soli, 3/4 łyżeczki pieprzu i 1 1/2 łyżeczki oregano i sok z cytryny. Odstawiamy.
3. Przygotowujemy średnio gorący ogień w grillu, urządzeniu do grillowania lub piekarniku.
4. Wyjmujemy plasterki sera z marynaty, umieszczamy je na ruszt grilla i smażymy około 2 minuty, aż brzegi zmiękną, wnętrze będzie ciepłe i znaki grilla pojawią się na serze. Następnie odwracamy na drugą stronę i grillujemy kolejne 1-2 minuty. Zdejmujemy ser na talerz.
5. Pomidory i oliwki kroimy na kawalki i z sałatą wkładamy do półmiska.
6. Na sałatę układamy ciepły ser i wszystko skrapiamy sosem vinaigrette i natychmiast podajemy.