30 dni z sałatkami. Dzień 9 – Sałatka Cezar
Dziś będzie sałatka, którą wszyscy doskonale znają a mianowicie sałatka cezar. Prawdziwa, smaczna prosta i szybka w przygotowaniu. Wszystkie składniki w niej są dietetyczne i najważniejsze to aby nie kupować gotowego sosu w sklepie tylko przygotować go samemu. Ja sos przyrządzam według przepisu Magdy Gessler. Jest poprostu genialny.
sałata rzymska 1 lub 2 w zależności od wielkości
2 piersi z kurczaka
1. PIersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobną kostkę. Solimy i pieprzymy według uznania i smażymy na oliwie z oliwek aż uzyskają jasno brązowy rumiany kolor
2. Na drugą patelnię wrzucamy ząbek czosnku i dodajemy pokrojony w kostkę chleb, sażymy na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku i w ten oto sposób mamy przygotowane grzanki.
3. Przygotowujemy sos:Wkładamy jajko do wrzącej osolonej wody i gotujemy 1.5-2 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą. Fileciki anchoi drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z 5-6 łyżkami oliwy. Dodać sól, pieprz, jajko i fileciki anchoi i łyżkę startego parmezanu. Wszystko zblendować.
4. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki a następnie układamy w misce.
5. Na sałatę kładziemy kurczaka, potem grzanki polewamy sosem a na koniec posypujemy startym parmezanem.