03 maja 2013 | 4 komentarzy

30 dni z sałatkami. Dzień 9 – Sałatka Cezar

Dziś będzie sałatka, którą wszyscy doskonale znają a mianowicie sałatka cezar. Prawdziwa, smaczna prosta i szybka w przygotowaniu. Wszystkie składniki w niej są dietetyczne i najważniejsze to aby nie kupować gotowego sosu w sklepie tylko przygotować go samemu. Ja sos przyrządzam według przepisu Magdy Gessler. Jest poprostu genialny.

Składniki:

sałata rzymska 1 lub 2 w zależności od wielkości

2 piersi z kurczaka
pół bagietki lub kilka kromek chleba na grzanki, (ja zawsze używam pieczywa pełnoziarnistego, ciemnego aby było zdrowo i dietetycznie )
6-8 łyżek oliwy z oliwek
fileciki anchois 8 sztuk
jajko
2 ząbki czosnku
1 cytryna
1 czubata łyżka musztardy Dijon
100 g startego parmezanu 
sól, pieprz do smaku
 
 
Sposób przygotowania:

1. PIersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na drobną kostkę. Solimy i pieprzymy według uznania i smażymy na oliwie z oliwek aż uzyskają jasno brązowy rumiany kolor
2. Na drugą patelnię wrzucamy ząbek czosnku i dodajemy pokrojony w kostkę chleb, sażymy na złoty kolor. Osuszamy na papierowym ręczniku i w ten oto sposób mamy przygotowane grzanki.
3. Przygotowujemy sos:Wkładamy jajko do wrzącej osolonej wody i gotujemy 1.5-2 minuty. Wyjąć i zalać zimną wodą. Fileciki anchoi drobno posiekać. Wycisnąć sok z cytryny i wymieszać z 5-6 łyżkami oliwy. Dodać sól, pieprz, jajko i fileciki anchoi i łyżkę startego parmezanu. Wszystko zblendować.
4. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na drobniejsze kawałki a następnie układamy w misce.
5. Na sałatę kładziemy kurczaka, potem grzanki polewamy sosem a na koniec posypujemy startym parmezanem.

 
Pyszności!
Share
  • http://www.blogger.com/profile/12563554564147147624 Madame VerdeLemon

    Rany, wprost ubóstwiam tę sałatkę! Trzeba znowu ją kiedyś zrobić :)

  • http://kuchnianawzgorzu.pl/ ulcik – www.kuchnianawzgorzu.pl

    uwielbiam,

  • http://chocoo-lady.blogspot.com/ Chocoo.lady

    bardzo ją lubię;)

  • http://www.blogger.com/profile/12698801616736812386 Zrzuć Brzuch!!!

    Bardzo fajny przepis :) Czytałem też o tym sosie Magdy Gessler, Cezara mieliśmy i tak na dniach przygotować więc ten przepis będzie na pewno swojego rodzaju inspiracją :)