Owsianka z truskawkami
Co by tu zjeść na śniadanie? Jak często zadajecie sobie to pytanie? Jak dla mnie mogłoby ona nie istnieć, bo z ręką na sercu mogę powiedzieć, że owsiankę mogłabym jeść codziennie. Dla mnie to śniadanie idealne. Jest pożywne, dostarcza mi mnóstwo energii i pozwala mi utrzymać uczucie sytości nawet na pól dnia. Wbrew pozorom owsianka to danie szybkie i łatwe do przygotowania a do tego pyszna! Jem ją w przeróżnych konfiguracjach i staram się do jej przygotowania wykorzystywać głównie owoce sezonowe. Pod naciskiem Waszych próśb postanowiłam pokazać Wam kilka fajnych opcji. Dziś korzystając już z ostatnich zbiorów owsianka z truskawkami:)
Składniki
3 łyżki płatków owsianych
3/4 szklanki mleka lub wody
250g świeżych truskawek
Sposób przygotowania
Zalewamy płatki zimną wodą i odstawiamy na noc. Rano płatki będą miękkie.
Płatki dodajemy do gotującej się wody lub mleka. Solimy i gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15 minut. Na pięć minut przed końcem dodaję pokrojone w plasterki truskawki. 2-3 sztuki truskawek pozostawiam i kładę na sam wierzch owsianki po przelaniu jej do miseczki.
Mniami!