24 listopada 2014 | 4 komentarzy

Tydzień włoski – Tiramisu w wersji lekkiej

Dziś już ostatni przepis w tygodniu włoskim. Podzieliłam się z Wami kilkoma przepisami, które zdobyłam we Włoszech, w toskańskim organicznym gospodarstwie agroturystycznym. Moi gospodarze uwielbiali gotować, byli zawodowymi kucharzami a zarazem też pasjonatami dietetyki i zdrowego, ekologicznego stylu życia. Zawsze przygotowując kolację dla swoich gości patrzyli aby wszystkie produkty były świeże, z ich własnej uprawy, bądź od lokalnych gospodarstw, ale także by wszystkie danie były właściwie zbilansowane. Wiadomo, że klasyczny deser tiramisu bazuje na serku mascarpone. Jednak choć pyszny i kremowy, serek mascarpone jest bardzo, bardzo tłusty. Ma zazwyczaj ponad 50% tłuszczu, we Włoszech dochodzi nawet do 80%. Dlatego też pokazali mi jak można zrobić pyszne tiramisu bez użycia serka mascarpone, a tylko i wyłącznie śmietany kremówki. Deser będzie równie pyszny a dużo lżejszy.

IMG_5384

Składniki na 12 filiżanek tiramisu

4 jajka
4 łyżki cukru
1/2 szklanki likieru amaretto
250 ml świeżej śmietany kremówki
kakao w proszku
36 podłużnych biszkoptów
kawa

Sposób przygotowania

Jajka należy oparzyć, umieszczając je na 10 sekund w gotującej wodzie. Następnie oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy  cukier i amaretto, ustawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do zagotowania, jednocześnie ubijając wszystkie składniki. Powinniśmy uzyskać konsystencję budyniu. Uzyskaną masę odstawiamy od ostygnięcia.
W międzyczasie ubijamy śmietanę kremówkę i w oddzielnym naczyniu białka na sztywną pianę. Gdy masa budyniowa jest już wystudzona, dodajemy ją do bitej śmietany i delikatnie mieszamy. Do tego dodajemy ubite białka i ponownie wszystko mieszamy.

IMG_5376

Na dnie deserowych naczynek układamy pierwszą warstwę kremu, następnie umieszczamy na to trzy biszkopty namoczone przez kilka sekund w kawie i to przykrywamy kolejną warstwą kremu. Posypujemy delikatnie kakaem i wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny.

IMG_5380blog o zdrowym odzywianiu i zdrowym stylu życia, fit przepisy, zdrowe przepisy, zdrowe diety, dietetyczne przepisy

Share
  • SportOS

    Nie jest to wybitnie lekka wersja, można jeszcze popracować nad składnikami i poszukać zdrowszych zamienników 😉

    • BeautyandBlossom

      Tradycyjne tiramisu robi się z serkiem mascarpone i smietana kramowka. Serek mascarpone jest mega tlusty po ma ponad 50% tluszczu. Ja uwazam ze rezygnujac z niego jest to juz duzo lzejsza wersja tego deseru a nie traci zbytnio w smaku. Natomiast ja nie uznaje uzywania produktow light. Jesli chodzi natomiast o ilosc cukru to tez nie jest ona nie wiadomo jak duża zwlaszcza ze przeciez zjadamy tylko jedna porcje. Poza tym odrobina przyjemnosci jeszcze nikomu w zdrowiu nie zaszkodzila. Zdrowe zycie to tez zycie w rownowadze:)

  • andrew

    Śuper przepis 🙂 Uwielbiamy tiramisu ina pewno skorzystamy przy okazji świąt 🙂 zapraszam na swoją stronę http://www.almik.net.pl

  • Magda

    Super blog. Ja zamiast zwykłych biszkoptów dałabym placuszki z ubitych jajek z mąką owsianą . Na zimno smakują jak biszkopty . 🙂 🙂 🙂