28 sierpnia 2014 | 6 komentarzy

Omlet hiszpański na zdrowe śniadanie

Jeśli lubicie jajka, a jajecznica się Wam znudziła to polecam Wam omlet. To świetny pomysł na śniadanie. Robi się go szybko a do tego jest bardzo zdrowy i pożywny. Na pewno po takim śniadaniu będziecie się czuć syci przez bardzo długo i unikniecie napadów głodu. Do tego jajko przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tłuszczu. Tak więc jeśli chcecie mieć ładny płaski brzuszek to polecam:) Do tego jajko dostarczy Wam witamin A, D, E, K, witamin  z grupy B oraz minerałów, cynku, wapnia, fosforu i  potasu. Czy oprócz owsianki może być coś lepszego na śniadanie?
Omlet możemy  przygotowywać  na różne sposoby, dodając swoje ulubione dodatki. Na słodko, na słono, dla każdego znajdzie się coś miłego i pysznego. Ja omlety lubię w wersji wytrawnej. Dziś omlet w stylu hiszpańskim z pomidorkami, oliwkami i odrobiną sera feta.

IMG_4561

Składniki

pół łyżki oliwy z oliwek
drobno posiekana mała cebula
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
pół czerwonej papryki (drobno pokrojonej)
pół pokrojonego pomidora
kilka oliwek
szczypta soli
2-3 jajka
2 łyżki mleka
1 płaska łyżka pokruszonego sera feta
ulubione zioła- idealne są oregano, bazylia 

Sposób przygotowania

Podsmażamy  cebulę i czosnek na rozgrzanej oliwie. Kiedy się zarumienią dodajemy paprykę i pomidora. Dusimy  je 3 minuty, a później dodajemy oliwki i odrobinę solimy do smaku. Pamiętajmy by nie dawać dużo soli, bo ser feta, który dodamy jest słony. Warzywa podlewamy delikatnie wodą i gotujemy tak długo, aż będą miękkie (ok. 10 minut). Jajka roztrzepujemy widelcem, mieszamy z mlekiem, dodajemy ser  i zioła. Masę jajeczną wylewamy na warzywa i co jakiś czas podważamy drewnianą łyżką, by płynna masa spłynęła na dno. Smażymy na wolnym ogniu, aż omlet się zetnie. Ja na sam koniec przykrywam pokrywką na ok 5 minut. I tym sposobem omlet hiszpański na pyszne śniadanie gotowy. Smacznego!

IMG_4563

Share