Fit chipsy pomidorowe
Sierpień to taki miesiąc, który kojarzy mi się z apogeum sezonu na pomidory. Pamiętam z dzieciństwa, że właśnie w sierpniu babcia z mamą kupowały na ryneczku całe skrzynki tych warzyw, a potem cały dniami robiły przecier pomidorowy na zimę. To właśnie teraz kupimy piękne, wielkie, pachnące i soczyste pomidory. Warto kupować te bardzo czerwone i ciężkie powoli dojrzewające na słońcu. O tym, że warto je jeść nie trzeba nikogo przekonywać, bo wiadomo, że pomidor to ogromne źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika.
Najbardziej znany jest z zawartości likopenu – tzw przeciwutleniacza o silnych właściwościach antynowotworowych. To dzięki niemu pomidor jest czerwony i to dzięki niemu pomidorowi przypisuje się tak szerokie właściwości antyrakowe, polecając go na wszystkie tego typu choroby. Poza tym pomidory zawierają bardzo dużą zawartość witamin C, A i K (jeden pomidor zaspokaja po kilkanaście procent zapotrzebowania organizmu na każdą z tych witamin). W następnej kolejności – w pomidorach znajdziemy także witaminy z grupy B (B1, B2, B6), E, A. Z minerałów – pomidory zawierają znaczące ilości potasu, mniejsze ilości magnezu, wapnia, mangan, fosforu i żelaza.
Pomidory są cudownym warzywem, które w kuchni możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Ja uwielbiam je w sałatkach, na kanapkach, jako składnik sosów i dipów. Idealnie nadają się do faszerowania, smażenia, pieczenia i grillowania. Ale dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na pomidorową przekąskę. Coś fajnego, dietetycznego, niskokalorycznego. Dla wszystkich, którzy lubią coś pochrupać a nie chcą sięgać po chipsy. Dziś chipsy z pomidorów. I nie musicie ich piec w piekarniku ani nie musicie posiadać suszarki do warzyw. Do ich przygotowania wystarczy… kuchenka mikrofalowa. Nie jestem zwolennikiem tego urządzenia kuchennego, ale ten patent na zdrowe chipsy postanowiłam wypróbować. Chipsy pomidorowe z mikrofali…kto powiedział, że nie?
Składniki
2 duże jędrne pomidory, pokrojony w plastry
sól
oregano i tymianek
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Układamy plasterki pomidorów na desce do krojenia
Posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut
Przykrywamy delikatnie pomidory ręcznikiem papierowym, aby wchłonąć wilgoć
Posypujemy pomidory ziołami i odstawiamy na kolejne 5 minut
Spryskujemy pomidorki delikatnie oliwą z oliwek, układamy na płaskim talerzu i wkładamy do mikrofali na 5 minut-poziom mocy 7 (Moja mikrofalówka ma 10 poziomów mocy. Jeśli nie możecie ustawić poziomu mocy, wystarczy sprawdzić jak wysuszają się pomidory podczas pierwszych 5 minut i dostosować odpowiednio czas. Może on być krótszy lub dłuższy, w zależności od kuchenki mikrofalowej.)
Gdy pomidorki będą odpowiednio wysuszone ostrożnie odwracamy je na drugą stronę i wkładamy do mikrofalówki na kolejną minutę.W momencie gdy pomidory będą odpowiednio suche i kruche wyjmujemy je i studzimy.