11 marca 2016 | 13 komentarzy

Wiosenny detoks

Wiosna zbliża się duzymi krokami. Zawsze o tej porze roku czuję, że mój organizm potrzebuje zmian i nowej energii! Stwierdziłam, że jest to idealny moment na przeprowadzenie wiosenego 4-dniowego detoksu! Jeśli jesteści zainteresowni możecie dołączyć do mnie i wspólnie od poniedziałku przez kolejne 4 dni możemy oczyszścić nasze organizmy z toksyn i niestrawionych resztek przemiany materii, które nagromadziły się w naszych organizmach.

Dziś na początek kilka głownych zasad, którymi będziemy się kierować w trakcie detoksu.

  • Każdy dzień detoksu zaczynamy od wypicia szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny. Taka mieszanka przyśpiesza perystaltykę jelit i odkwasza organizm.
  • Przez cały czas trwania detoksu pijemy co najmniej 1, 5 litra wody dziennie.
  • Zaopatrujemy lodówki w dużą ilość warzyw I owoców. Codzienne menu będziemy opierać przede wszystkim na zupach krem, sałatkach, surowych, gotowanych i duszonych warzywach oraz koktajlach
  • Kupujemy zioła – przede wszystkim, koper włoski, pokrzywa, rumianek i melisa i czystek.
  • Całkowicie eliminujemy kawę, herbatę i inne używki, nabiał, mięso, produkty przetworzone, słodycze, produkty zbożowe, skrobię, białko i tłuszcze zwierzęce, słodkie owoce o wysokim IG.
  • Jemy co 2-3 godziny

Detoks wiosenny

 

Jadłospis na 4 dniowy detoks warzywno-owocowy

Dzień 1

  1. Otręby owsiane (3 łyżki) na wodzie z jabłkiem, imbirem i cynamonem, zielona herbata
  2. Sok (400 ml) z jabłka, marchwi, selera, pietruszki, jarmużu, szpinaku
  3. Zupa krem z pomidorów i paryki
  4. Pomarańcza
  5. Rukola lub miks sałat z pomidorkami koktajlowymi I pieczonym bakłażanem

Dzień 2

  1. Kasza jaglana (3 łyżki) gotowana na mleku migdałowym z gruszką i odrobiną imbiru
  2. Koktajl ze szpinakiem, selerem naciowym, połową zielonego ogórka i jabłkiem
  3. Leczo warzywne – 1 niewielka cukinia, 3 papryki, puszka pomidorów, łyżka oliwy z oliwek, słodka papryka, chilli, sól ziołowa lub himalajska

Paprykę i cukinię Kroimy na kawałki. Warzywa dusimy w garnku na oliwie ze wszystkimi przyprawami. Kiedy delikatnie zmiękną, dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie będą miękkie.

  1. Sok marchewkowo-jabłkowy
  2. Gotowane warzywa na parze: brokuły i kalafior

Dzień 3

  1. Sałatka owocowa z pomarańczy, 1 jabłka i kiwi z dodatkiem łyżeczka pestek dyni
  2. Koktajl warzywny z jarmużu, zielonego ogórka, selera naciowego I natki pietruszki
  3. Sałatka – rukola, szpinak, pomidor, grillowana cukinia
  4. Zupa krem z cukinii
  5. Leczo warzywne z dnia 2

Dzień 4

  1. Otreby owsiane (3 łyżki) na mleku migdałowym duszone z jabłkiem i cynamonem
  2. Koktajl z banana, szpinaku, gruszki, selera naciowego
  3. Zupa krem z cukini z dnia 3
  4. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki
  5. Gotowane warzywa na parze: kalafior, brokuł

 

Ponieważ taki detoks robię sobie co roku właśnie w marcu, zapewniam Was, że w ciagu tych 4 dni doskonale oczyścicie przewód pokarmowy z wszelkich restzek i pobudzicie metabolizm.

Kto podejmuje wyzwanie i razem ze mną zaczyna od poniedziałku wiosenny detoks?

Share