Wiosenny detoks
Wiosna zbliża się duzymi krokami. Zawsze o tej porze roku czuję, że mój organizm potrzebuje zmian i nowej energii! Stwierdziłam, że jest to idealny moment na przeprowadzenie wiosenego 4-dniowego detoksu! Jeśli jesteści zainteresowni możecie dołączyć do mnie i wspólnie od poniedziałku przez kolejne 4 dni możemy oczyszścić nasze organizmy z toksyn i niestrawionych resztek przemiany materii, które nagromadziły się w naszych organizmach.
Dziś na początek kilka głownych zasad, którymi będziemy się kierować w trakcie detoksu.
- Każdy dzień detoksu zaczynamy od wypicia szklanki ciepłej wody z sokiem z połowy cytryny. Taka mieszanka przyśpiesza perystaltykę jelit i odkwasza organizm.
- Przez cały czas trwania detoksu pijemy co najmniej 1, 5 litra wody dziennie.
- Zaopatrujemy lodówki w dużą ilość warzyw I owoców. Codzienne menu będziemy opierać przede wszystkim na zupach krem, sałatkach, surowych, gotowanych i duszonych warzywach oraz koktajlach
- Kupujemy zioła – przede wszystkim, koper włoski, pokrzywa, rumianek i melisa i czystek.
- Całkowicie eliminujemy kawę, herbatę i inne używki, nabiał, mięso, produkty przetworzone, słodycze, produkty zbożowe, skrobię, białko i tłuszcze zwierzęce, słodkie owoce o wysokim IG.
- Jemy co 2-3 godziny
Jadłospis na 4 dniowy detoks warzywno-owocowy
Dzień 1
- Otręby owsiane (3 łyżki) na wodzie z jabłkiem, imbirem i cynamonem, zielona herbata
- Sok (400 ml) z jabłka, marchwi, selera, pietruszki, jarmużu, szpinaku
- Zupa krem z pomidorów i paryki
- Pomarańcza
- Rukola lub miks sałat z pomidorkami koktajlowymi I pieczonym bakłażanem
Dzień 2
- Kasza jaglana (3 łyżki) gotowana na mleku migdałowym z gruszką i odrobiną imbiru
- Koktajl ze szpinakiem, selerem naciowym, połową zielonego ogórka i jabłkiem
- Leczo warzywne – 1 niewielka cukinia, 3 papryki, puszka pomidorów, łyżka oliwy z oliwek, słodka papryka, chilli, sól ziołowa lub himalajska
Paprykę i cukinię Kroimy na kawałki. Warzywa dusimy w garnku na oliwie ze wszystkimi przyprawami. Kiedy delikatnie zmiękną, dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem, do momentu aż wszystkie będą miękkie.
- Sok marchewkowo-jabłkowy
- Gotowane warzywa na parze: brokuły i kalafior
Dzień 3
- Sałatka owocowa z pomarańczy, 1 jabłka i kiwi z dodatkiem łyżeczka pestek dyni
- Koktajl warzywny z jarmużu, zielonego ogórka, selera naciowego I natki pietruszki
- Sałatka – rukola, szpinak, pomidor, grillowana cukinia
- Zupa krem z cukinii
- Leczo warzywne z dnia 2
Dzień 4
- Otreby owsiane (3 łyżki) na mleku migdałowym duszone z jabłkiem i cynamonem
- Koktajl z banana, szpinaku, gruszki, selera naciowego
- Zupa krem z cukini z dnia 3
- Surówka z kiszonej kapusty i marchewki
- Gotowane warzywa na parze: kalafior, brokuł
Ponieważ taki detoks robię sobie co roku właśnie w marcu, zapewniam Was, że w ciagu tych 4 dni doskonale oczyścicie przewód pokarmowy z wszelkich restzek i pobudzicie metabolizm.