26 września 2013 | 6 komentarzy

Co jeść by mieć zdrowe i piękne włosy?

Czas na trochę urody!
Pisałam już, że to co jemy ma wpływ na wygląd naszej cery. Możecie o tym przczytać tutaj

http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/09/zdrowa-dieta-i-zdrowa-cera.html

Ale to, co jemy wpływa także na stan naszych włosów. A kto nie marzy o pięknych i bujnych włosach…
Składniki odżywcze zawarte w produktach  żywnościowych faktycznie  wzmacniają  mieszki włosowe. Stosowanie nawet najdroższych odżywek nigdy nie będzie w stanie trwale poprawić zniszczonych włosów.  To, co można zrobić, to właściwie się odżywiać.
Jeśli wasze włosy wpadają, są  suchei łamliwe, spróbujcie włączyć do codziennej diety te 5 produktów:
1)    Orzechy włoskie
Orzechy włoskie są pełne kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać skórę głowy odpowiednio nawilżoną. A nawilżona skóra głowy oznacza piękne włosy!
Orzechy te są również doskonałym źródłem biotyny ,witaminy B, które pomagają utrzymać zdrowy wygląd skóry i włosów. Orzechy włoskie zawierają również witaminę E, która pomaga chronić komórki przed uszkodzeniem DNA i stymuluje wzrost włosów.
2) Liściasta zielenina
Aby mieć piekne włosy warto przyjmować kwas foliowy. Wspomaga on wzrost włosów. Warzywa , takie jak szpinak , brokuły, botwina, jarmuż są pełne kwasu foliowego, żelaza i witaminy C.  Jedzcie więc mnóstwo  zieleniny a napewno wasze włosy będa wyglądać zdrowo.
3) Marchewka, dynia i słodkie ziemniaki
Kto z was słyszał o  beta-karotenie? To pomarańczowy pigment, który w procesie trawienia nasz organizm zamienia na witaminę A. Witamina A jest kluczowym czynnikiem, jeśli chodzi o wzrost i odnowę nowych komórek skóry głowy! I właśnie marchewka, dynia, słodkie ziemniaki są pełne beta-karotenu. Jedzmy ich jak najwięcej.
4) Truskawki , pomarańcze i jagody
Wszystkie te owoce są bogate w witaminę C a zbyt mało witaminy C w diecie może prowadzić do osłabienia i wypadania włosów! Kolejny plus – jagody są pełne antyoksydantów, które chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem .
5) Fasola i inne rosliny strączkowe
Białko jest niezbędnym budulcem zdrowych I pieknych włosów. Jeśli wasza dieta będzie uboga w białko wówczas wasze włosy będą rosły wolniej i staną się coraz słabsze . Rośliny strączkowe, takie jak fasola i soczewica są doskonałym źródłem białka a dodatkowo mają mnóstwo  żelaza!
Jecie dużo któregokolwiek z wymienionych prodktów? Widzicie ich wpływ na wasze włosy? A może macie jakieś inne rady co jeść by  nie wypadały i były piekne i zdrowe?

Share
  • Kamila Ziel

    Chcę mieć piękne włosy, a mało co jem z tej listy….Jak tu się zmobilizować….

  • Kama

    Muszę zacząć jeść więcej marchewki 🙂

  • Milie P.

    szczerze, to jak ma się kiepskie włosy po rodzicach to niewiele pomoże. wiem po sobie :/

  • Salome

    Muszę jeść więcej orzechów włoskich w takim razie, bo reszta składników jest na stałe w mojej codziennej diecie. Przez ostatnie trzy miesiące, regularnie podcinam końcówki, równiutko bez wydziwiania i widzę efekty, coraz lepiej z moimi włosami:)

  • lightandpleasant

    mi zaczęły ostatnio strasznie wypadać włosy i już nie nadążam nad zbieraniem ich ;P

  • Jus tine

    Staram się jeść lepiej aby włosy właśnie odżyły. Na pewno w moim jadłospisie brakuje orzechów, migdałów i roślin strączkowych. Wszystko powoli, stopniowo.. 🙂 Stało się – musiałam to napisać, bo ciążyło niemiłosiernie. Nie wiem jak ty się do tego odniesiesz — http://www.dzisiejsza-nadzieja.blogspot.com