Proste sposoby na zielone warzywa w codziennym menu
Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych produktów jakie można jeść. Są pełne składników odżywczych takich jak kwas foliowy, wapń , magnez i potas. Szpinak , jarmuż , rukola, sałaty, liście botwinki, kapusta, seler naciowy, zielony groszek, szparagi, brokuły i inne zielone warzywa goszczą na moim talerzu niemal, że każdego dnia! Uwielbiam je! Wiem, wiem, że wiele z Was unika liści i zielonych warzyw. Nie lubicie? A może poprostu nie macie pomysłu jak można je dołączyć do posiłków. Dziś przygotowałam dla Was listę łatwych sposobów na to by dołączyć zawierają zielone warzywa do codziennego menu. Mam nadzieję, że przynajmniej niektóre z nich wam podpasują, i uda się wam wybrać przynajmniej dwa sposoby 🙂
1. Szpinak z jajecznicą
Dodajcie szpinak do jajeczniczy, omletu lub frittaty. To świetny sposób, aby zjeść już warzywa na śniadanie
2. Smażony na oliwie z oliwek jarmuż z czosnkiem i grzybami
To jest doskonały dodatek bogaty w składniki odżywcze idealny niemal do każdego posiłku.
3. Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużu są szybkie do przygotowania i łatwe do przechowywania. To świetna zdrowa przekąska.Przepis znajdziecie tutaj Przepis na chipsy z jarmużu
4. Botwina dodana do zupy
Botwinę możemy dodać pod koniec gotowania do ulubionej zupy. Nada jej zielony kolor, a nie będzie konkurować z podstawowym smakiem zupy. A ile doda witam i składników odżywczych!
5. Liście rukoli, szpinaku, czy zwykłej sałaty dodane do każdej kanapki
Jeśli przygotowujecie sobie kanapki na śniadanie, czy do pracy nie zapomnijcie dodać liści ulubionej sałaty. Taka kanapka z twarożkiem i sałatą na pewno będzie doskonałym sposobem na dodanie odrobiny zieleniny.
6. Wrapy z sałaty lodowej
Zamiast przygotowywać tradycyjne kanapki, zawińcie ulubione składniki w liście sałaty lodowej. To świetny sposób na dzieci, aby jadły więcej warzyw.
7. Liście sałaty z warzywami
Wystarczy wymieszać dowolne liście sałaty z ulubionymi składnikami, pomidorami, serem pleśniowym, kurczakiem, awokado polać sokiem z limonki i oliwą z oliwek i mamy pyszną sałatkę idealną na obiad lub kolację. Tutaj znajdziecie mój cykl z przepisami na 30 różnych sałatek.
8. Seler naciowy do chrupania
Ma bardzo mało kalorii, mnóstwo witamin i przyspiesza przemianę materii. 10dag bulwy zawiera jedynie 7 kcal. Zawiera też naturalną witaminę B, kwas foliowy i witaminą PP.
9. Pesto z rukoli
Wystarczy zmiksować rukolę z oliwą z oliwek , czosnekiem, solą, pieprzem, parmezanem i orzeszkami pinii. Podajemy z makaronem spaghetti, rybą, kurczakiem i innymi warzyw.
10. Zielony koktajl
Zielony koktajl czyli szpinak, jarmuż, seler naciowy i dowolny owoc to dla mnie najłatwiejszy i najszybszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki zielonych warzyw. Nawet nie zauważycie, ile tego tak naprawdę pijecie:) Tutaj jeden z pomysłów na najlepszą na świecie bombę witaminową zielony koktajl
I co chyba nie jest to takie trudne by zjeść codziennie coś zielonego? Macie może jakieś swoje pomysły?