12 marca 2014 | Brak komentarzy

Proste sposoby na zielone warzywa w codziennym menu

Zielone warzywa są jednymi z najzdrowszych produktów jakie można jeść.  Są  pełne składników odżywczych takich jak kwas foliowy, wapń , magnez i potas. Szpinak , jarmuż , rukola, sałaty, liście botwinki, kapusta, seler naciowy, zielony groszek, szparagi, brokuły i inne zielone warzywa goszczą na moim talerzu niemal, że każdego dnia! Uwielbiam je! Wiem, wiem, że wiele z Was unika liści i zielonych warzyw. Nie lubicie? A może poprostu nie macie pomysłu jak można je dołączyć do posiłków. Dziś przygotowałam dla Was listę łatwych sposobów na to by dołączyć zawierają zielone warzywa do codziennego menu. Mam nadzieję, że przynajmniej niektóre z nich wam podpasują, i uda się wam wybrać przynajmniej dwa sposoby 🙂

large_5535332354

1. Szpinak z jajecznicą

Dodajcie szpinak do jajeczniczy, omletu lub frittaty. To świetny sposób, aby zjeść już warzywa na śniadanie

2. Smażony na oliwie z oliwek jarmuż z czosnkiem i grzybami

To jest doskonały dodatek  bogaty w składniki odżywcze idealny niemal do każdego posiłku.

3. Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu  są szybkie do przygotowania i łatwe do przechowywania. To świetna zdrowa przekąska.Przepis znajdziecie tutaj Przepis na chipsy z jarmużu

4. Botwina dodana do zupy

Botwinę możemy dodać pod koniec gotowania do ulubionej zupy. Nada jej zielony kolor, a nie będzie konkurować z podstawowym smakiem zupy. A ile doda witam i składników odżywczych!

5.  Liście rukoli, szpinaku, czy zwykłej sałaty dodane do każdej kanapki

Jeśli przygotowujecie sobie kanapki na śniadanie, czy do pracy nie zapomnijcie dodać liści ulubionej sałaty. Taka kanapka z twarożkiem i sałatą na pewno będzie doskonałym sposobem na dodanie odrobiny zieleniny.

6. Wrapy z sałaty lodowej

Zamiast przygotowywać tradycyjne kanapki, zawińcie ulubione składniki w liście sałaty lodowej. To świetny sposób na dzieci, aby jadły więcej warzyw.

7. Liście sałaty z warzywami

Wystarczy wymieszać dowolne liście sałaty z ulubionymi składnikami, pomidorami, serem pleśniowym, kurczakiem, awokado polać sokiem z limonki i oliwą z oliwek i mamy pyszną sałatkę idealną na obiad lub kolację. Tutaj znajdziecie mój cykl z przepisami na 30 różnych sałatek.

8. Seler naciowy do chrupania

Ma bardzo mało kalorii,  mnóstwo witamin i przyspiesza przemianę materii. 10dag bulwy zawiera jedynie 7 kcal. Zawiera też naturalną witaminę B,  kwas foliowy i witaminą PP.

9. Pesto z rukoli

Wystarczy zmiksować rukolę z oliwą z oliwek , czosnekiem, solą, pieprzem, parmezanem i orzeszkami pinii. Podajemy z makaronem spaghetti, rybą, kurczakiem i innymi warzyw.

10. Zielony koktajl

Zielony koktajl czyli szpinak, jarmuż, seler naciowy i dowolny owoc  to dla mnie najłatwiejszy i najszybszy sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki zielonych warzyw. Nawet nie zauważycie, ile tego tak naprawdę pijecie:) Tutaj jeden z pomysłów na najlepszą na świecie bombę witaminową zielony koktajl

 

I co chyba nie jest to takie trudne by zjeść codziennie coś zielonego? Macie może jakieś swoje pomysły?

 

 

Share