Soczewica i jej właściwości odżywcze
Soczewica nie jest bardzo popularnym składnikiem menu w Polsce. A szkoda, bo jest to jedno z najzdrowszych warzyw strączkowych. Ma masę witamin i składników odżywczych. Jest niskokaloryczna i ma mały indeks glikemiczny. Czego chcieć więcej.
Odmiany
Soczewica może być zielona, czerwona lub brązowa. Oprócz koloru różni się czasem gotowania. Najszybciej (5 min) gotuje się czerwoną, najdłużej natomiast (ok. 20 min) – zieloną.
Składniki odżywcze
Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny. Zawiera błonnik, który redukuje poziom tłuszczów oraz poziom glukozy. Posiada witaminy B: B1, B2, B6 oraz kwas foliowy, a także magnez, fosfor, cynk i żelazo. Jest niskokaloryczna.Jest idealnym pokarmem dla wegetarian; w 100 g ma aż 28 g białka, a tylko 1,7 gtłuszczu. Jest więc idealnym produktem dla tych, którzy nie jedzą mięsa i dbają o linię. Potas w niej zawarty wspomaga pracę nerek, fosfor – mineralizację kości.
Dla kogo?
Soczewica to produkt idealny dla:
- osób ze skłonnościami do anemii,
- chorym na cukrzycę
- osobom na diecie odchudzającej
- sportowcom
- osobom na diecie wgetariańskiej
- w stresie i podczas rekonwalescencji
- kobietom w ciąży i plaującym dziecko
A wy lubicie soczewicę? Macie jakieś pomysły jak to zdrowe warzywo włączyć do codziennego menu?