19 listopada 2013 | 2 komentarzy

Co możemy pić zamiast mleka krowiego?

Ostatnio dużo dyskutuje się o tym czy rzeczywiście warto pić mleko. Ilu ekspertów tyle opinii. Jedni uważają, że dorośli nie powinni pić mleka bo zawiera on bowiem białko-laktozę, która nie jest trawiona przez enzymy żołądkowe dorosłego człowieka, a inni, że mleko  dostarcza naszemu organizmowi dużo białka, wapnia, cynku, witamin.

Są oczywiście osoby, które nie tolerują laktozy i w ich przypadku szklanka mleka  mogą stworzyć więcej problemów niż to warte. Ja uważam, że wszystko co robimy z umiarem jest dla nas zdrowe, a najważniejsze to słuchanie własnego organizmu. Ja osobiście mleko lubię, natmiast zauważyłam, że jego spożycie nie jest dobre dla mojej cery. Gdy tylko wypiję szklankę mleka od razu pojawiają się na mojej twarzy wypryski. Dlatego też poszukałam kilku alternatyw dla mleka krowiego.

Alternatywy dla mleka krowiego

Mleko migdałowe

Nie zawiera kazeiny, jest bogate w witaminę E – skuteczny przeciwutleniacz ma mnóstwo minerałów: mangan, cynk, selen, potas, żelazo i wapń. Kupując pamiętajcie,  aby sprawdzić składniki bo wiele rodzajów zawiera  cukier trzcinowy lub agawę, więc  wybierajcie tylko niesłodzone odmiany. Na mleko migdałowe powinny uważać osoby uczulone na orzechy. Ja korzystam z mleka migdałowego przygotowując  koktajle, do pieczenia a także używam do kawy.

Mleko kokosowe

Nazywane jest ono złotym środkiem leczniczym. Mleczko kokosowe posiada dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza, fosforu. Ponadto jest bogatym źródłem witamin, minerałów, aminokwasów, zdrowych tłuszczy, przeciwutleniaczy, węglowodanów, błonnika oraz białka, dlatego zaleca się spożywanie mleka kokosowego przez osoby cierpiące na allergie pokarmowe, które nie mogą spożywać mleka pochodzenia zwięrzęcego. Ponadto, mleczko kokosowe wpływa korzystnie na skórę, włosy, paznokcie, leczy, regeneruje tkanki i pozwala zachować zdrowy młody wygląd. Jest to świetna alternatywa dla mleka w gotowaniu. Dodaję je do pieczenia, curry, zup i gulaszu. Sprawdza się do koktajli, można nim skropić także owsiankę .

Mleko owsiane

Dobra alternatywa dla tych, którzy nie lubią mleka kokosowego lub mleka migdałowego. Mleko owsiane jest bogate w błonnik i kwas foliowy
. Słynie z tego, że zawiera aż 15 witamin i 10 minerałów, w tym dwa razy więcej witaminy A oraz więcej wapnia niż mleko krowie. Doskonałe dla wegan, osób nietolerujących laktozy oraz uczulonych na soję i orzechy.

 Mleko ryżowe

Jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy nietolerują glutenu i nie lubią smaku orzechów i mleka kokosowego . Jesli chodzi o zawartość składników odżywczych , mleko ryżowe nie ma ich zbyt wiele. Ma niską zawartość białka i wapnia. nie zawiera laktozy ani kazeiny.
 Jest zdrowe na serce: dostarcza tylko 2 g tłuszczu na 1 kubek mleka, ponadto udowodniono, że obniża poziom „złego” cholesterolu.

Mleko sojowe

Polecane jest dla wegan, osób z nietolerancją laktozy i ze skazą białkową. Jest bardziej sycące w porównaniu z innymi zamiennikami mleka krowiego – ma wysoką zawartość białka.Warto jednak pamietać, że badacze mówią, że soja jest rakotwórcza, rujnuje gospodarkę hormonalną oraz że mleko sojowe jest produkowane z wielkich upraw GMO.

 

Ja uwielbiam mleko kokosowe i migdałowe. Są dla mnie idelanymi produktami, które zastąpiły mi mleko krowie. A wy pijecie mleko? Macie problem z jego nietolerancją a może poprostu nie lubicie i macie swój ulubiony zamiennik?

Share
  • Monika D

    piję mleko sojowe i ryżowe, głównie do owsianki. A mleko krowie…no cóż uważam, że mleko jest dla cieląt a nie dla ludzi. Wcale nie jest zdrowe, mnie na pewno nie służy!

    • BeautyandBlossom

      Co do mleka to zdania są podzielone. Ja uważam, że trzeba słuchać własnego organizmu i jeśli komuś mleko nie służy to lepiej jeśli go nie pije. Ale jeśli ktoś dobrze się po nim czuje to ja nie widzę przeciwwskazań. Nie można też dać się zwariować, bo za chwile się okaże, że wszystko nam nie służy. W końcu warzywa i owoce też są pryskane itd.