Szpinak! Uwielbiasz czy nienawidzisz?
Szpinak to takie warzywo, które się uwielbia bądź nienawidzi. Większości z nas kojarzy się z zieloną papką, które mamy i babcie próbowały nam wciskać w dzieciństwie. Wiele osób na samo wspomnienie szpinaku wykrzywia się z obrzydzeniem. Ale są też i miłośnicy szpinaku, ludzie, którzy go poprostu uwielbiają i jedzą bardzo często, pod różnymi postaciami, w sałatce, jako farsz, z makaronem, jako dodatek do koktajlu. Ja za zieloną papką z dzieciństwa nie przepadałam i nie wpsominam jej najlepiej, ale dziś szpinak bardzo lubię.
Szpinak warto polubić ze względu na jego właściwości zdrowotne. Jest on jednym z najzdrowszych warzyw, ponieważ zawiera najwięcej witamin oraz składników mineralnych. Nie może równać się z żadnym innym warzywem. Na 100 gram szpinaku przypada aż 2,4 mg żelaza, oraz 48,8 mg witaminy C. Szpinak drugi po kapuście posiada najwięcej witaminy K wśród wszystkich warzyw, a witamina K wspomaga układ kostny.Warzywo to bogate jest również w: kwas foliowy, sód, magnez, potas, wapń, fluor, czy karoten.Szpinak wspomaga zwiększanie masy mięśniowej, wspomaga także proces regulowania odkładania się tłuszczów w organiźmie. Jest nisko kaloryczny.
Jedyną wadą szpinaku jest fakt, że zawiera kwas szczawiowy, który połączony z wapniem tworzy nierozpuszczalny w organizmie związek- szczawian wapnia. W związku z tym jest niezalecany osobom cierpiącym na reumatyzm, artretyzm, chorą wątrobę oraz nerki.
W szpinaku jadalne są jedynie liście. Najlepsze są te młode, ponieważ liście wyrośnięte są mniej smaczne i zawierają mniejszą wartość odżywczą. Szpinak dobrze jest łączyć z produktami, które zawierają witaminę C oraz wapń , dlatego, gdyż witamina C wspomaga proces wchłaniania żelaza, a wapń redukuje negatywne działanie kwasu szczawiowego, który jest jednym z jego składników.
Według mnie, to czy szpinak polubimy czy nie zależy od tego jak zostanie przyrządzony. Ja szpinak najczęsciej dodaje do sałatek, tutaj znajdziecie przepis na sałatkę z łososiem i szpinakiem https://beautyandblossom.pl/jedzenie-i-przepisy/przepisy/salatki/30-dni-z-salatkami-dzien-20-salatka-z-lososiem-i-szpinakiem/. Uwielbiam go także z makaronem https://beautyandblossom.pl/jedzenie-i-przepisy/przepisy/makaron-ze-szpinakiem-i-czosnkiem/doprawiony pieprzem, solą i dużą ilością czosnku . Idealnie sprawdza się jako dodatek do oczyszczających zielonych koktajli https://beautyandblossom.pl/jedzenie-i-przepisy/dieta/detoks-z-zielonym-koktajlem-ze-szpinaku-i-jarmuzu/.
A wy ?Jesteś przeciwnikami czy zwolennikami szpinaku?