Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#25- Poniedziałek
O tym, że właściwa dieta jest bardzo ważnym elementem zdrowego trybu życia, nie muszę już chyba nikogo zapewniać. Tak naprawdę właściwe odżywianie to 80% sukcesu w walce o wymarzoną figurę i płaski brzuch. Tak więc jeśli marzycie o pięknie wyrzeźbionym brzuszku to musicie zmienić swój sposób odżywiania. Wiem, że bardzo ciężko jest zmienić złe nawyki. Na to wszystko potrzeba czasu i wytrwałości. Ale naprawdę warto prowadzić zdrowy styl życia. Mam nadzieję, że moje jadłospisy sprawią, że wszyscy będziecie mieć mnóstwo chęci by ZDROWO ŻYĆ! Zacząć możecie w każdej chwili, najlepiej od dziś. Spróbujcie mojego menu i mojego sposobu:-) Mam nadzieję, że te zdjęcia dodatkowo Was zmotywują!
Ale zanim zaczniecie koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#25- Poniedziałek
Śniadanie- Owsianka z komosy ryżowej – 3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej/quinoa - 2 łyżki nasion chia - 180ml mleka - garść płatków migdałowych - borówki (lub inny owoc)
Lunch/Obiad – Ryba ok 120g (pstrąg, łosoś- obsypana ziołami i upieczona w piekarniku) i warzywa gotowane na parze:brukselka i fasolka szparagowa, kasza gryczana ok 40g
Przekąska – jedna pomarańcza, jedno jabłko
Kolacja – Sałatka caprese czyli ser mozzarella pół kulki 2 dojrzałe pomidory, listki świeżej bazylii, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól świeżo zmielony pieprz. Mozzarellę i pomidory kroimy na cienkie plastry i układamy naprzemiennie na talerzu. Solimy i polewamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Posypujemy listkami bazylii.