Przepis na spaghetti z małżami
Dziś chciałam się z Wami przepisem na jedno z najprostszych dań, których nauczyłam się robić podczas mojej wyprawy do Toskanii. Przygotowanie go zajmie Wam ok. 20 minut. Jest to niezwykle popularne we Włoszech danie a mianowicie spaghetti z małżami.
Małże gotują się niezwykle szybko. Podczas ich kupowania należy zwrócić uwagę na to, by małże były zamknięte. Podczas gotowania otwierają się. Te, które się nie otworzą, należy wyrzucić.
Składniki na 1 porcję
8-12 małych małży w skorupach, wyczyszczonych
1oo gram spaghetti
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pół suszonej czerwonej papryczki chili
1/3 szklanki białego wina
1-2 łyżeczki posiekanej natki
sól
Sposób przygotowania
Małże moczymy w zimnej wodzie.
Makaron gotujemy al dente . W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy czosnek i chili. Smażymy delikatnie, tak by czosnek nie zbrązowiał.
Dodajemy wino i małże, i przykrywamy pokrywkę. Małże powinny się otworzyć po około 2 minutach. Dodajemy gorący makaron, i gotujemy na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty. Wyrzucamy małże, które się nie otworzyły. Dodajemy połowę pietruszki i wszystko mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy resztą natki.