Przepis na bezglutenowy chleb gryczany, bez zakwasu
Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia własnego chleba. Chciałam aby był zdrowy, bez glutenu i miał dużo ziaren. Początkowo przerażała mnie myśl, że trzeba będzie robić zakwas. Później myślałam, że zrobienie własnego jest bardzo trudne i bardzo czasochłonne.
Ale po lekturach licznych przepisów okazało się, że aby zrobić chlebek nie koniecznie musi być on na zakwasie, ciasta nie trzeba wyrabiać, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Zdecydowłam się więc upiec mój pierwszy w życiu chleb! I naprawdę jest pyszny! Do tego bezglutenowy. W środku jest lekko wilgotny i pełen ziaren, a na wierzchu ma chrupiącą skórkę. Niemal, że prawie wogóle się nie kruszy. Do pieczenia użyłam małej foremki o wymiarach 10 x 20 cm. Ciasta było w sam raz, więc jeśli macie większą formę użyjcie więcej składników, oczywiście zachowując odpowiednią proporcję mąki, wody i drożdży.
Składniki
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Przygotowany rozczyn pozostawiamy w ciepłym, bezwietrznym miejscu na 5 min.
Następnie dodajemy mąkę i przy użyciu miksera miksujemy na gładką masę. Do tak wyrobionego ciasta
dodajemy siemie lniane, słonecznik, dynie i sól dalej mieszając mikserem. Na samym końcu dodajemy oliwę. Formę do pieczenia należy wysmarować olejem i następnie oprószyć mąką. Ciasto przekładamy do blaszki i odstawiamy na okoła 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy chleb do całkowitego ostygnięcia.