07 lipca 2014 | Brak komentarzy

Przepis na bezglutenowy chleb gryczany, bez zakwasu

Już od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia własnego chleba. Chciałam aby był zdrowy, bez glutenu i miał dużo ziaren. Początkowo przerażała mnie myśl, że trzeba będzie robić zakwas. Później myślałam, że zrobienie własnego  jest bardzo trudne i bardzo czasochłonne.
Ale po lekturach licznych przepisów okazało się, że aby zrobić chlebek nie koniecznie musi być on na zakwasie, ciasta nie trzeba wyrabiać, a jego przygotowanie jest bardzo łatwe i szybkie. Zdecydowłam się więc upiec mój pierwszy w życiu chleb! I naprawdę jest pyszny! Do tego  bezglutenowy.  W środku jest lekko wilgotny i pełen ziaren, a na wierzchu ma chrupiącą skórkę. Niemal, że prawie wogóle się nie kruszy. Do pieczenia użyłam małej foremki o wymiarach 10 x 20 cm. Ciasta było w sam raz, więc jeśli macie większą formę użyjcie więcej składników, oczywiście zachowując odpowiednią proporcję mąki, wody i drożdży.

 

Składniki

2,5 szklanki mąki gryczanej
2 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki łuskanego słonecznika
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki pestek dyni
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, garść mąki i rozkruszone drożdże.
Przygotowany rozczyn pozostawiamy w ciepłym, bezwietrznym miejscu na 5 min.
Następnie dodajemy mąkę i przy użyciu miksera miksujemy na gładką masę. Do tak wyrobionego ciasta
dodajemy siemie lniane, słonecznik, dynie i sól dalej mieszając mikserem. Na samym końcu dodajemy oliwę. Formę do pieczenia należy wysmarować  olejem i następnie oprószyć mąką. Ciasto przekładamy do blaszki i odstawiamy na okoła 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.
 Po upieczeniu odstawiamy chleb do całkowitego ostygnięcia.
Przepis można modyfikować pod względem rodzaju mąki i dodatków.
Share