21 czerwca 2014 | Brak komentarzy

Bezglutenowe i dietetyczne naleśniki gryczane

Naleśniki z mąki gryczanej różnią się smakiem i teksturą od tych tradycyjnych z mąki pszennej. So nieco twardsze, ale bardzo, bardzo smaczne i w dodatku bardzo bardzo zdrowe. Idealne dla wszystkich, którzy chcą schudnąć i dla osoób na diecie bezglutenowej. 

Warto też dodać, że mąka gryczana, posiada wiele wartości odżywczych i ma niski indeks glikemicznym (40).  Charakteryzuje się dużą zawartością magnezu , potasu  i fosforu, a także nieco odpowiedzialnego za odporność organizmu cynku  i ważnego w procesach krwiotwórczych żelaza. Ma też sporo wapnia. Jest genialnym źródłem błonnika i nie zawiera glutenu!

Tak więc naleśniki z takiej mąki na pewno będą zdrowe i dietetyczne. Do tego według mnie smakują lepiej niż te pszenne.Do tego dowolny farsz. Najlepszy będzie ten wytrawny, ale próbowałam też na słodko z truskawkami i były równie pyszne. A dziś naleśniki gryczane z pomidorami, rukolą i serkiem ricotta.

Składniki

ciasto
230g maki gryczanej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
farsz
25 g świeżych pomidorów
250 g ricotty
10 zielonych oliwek
zioła: bazylia, oregano, tymianek
sól, pieprz
odrobina oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki połączyć – ja zawsze używam  miksera.
Patelnię dobrze rozgrzać, smarować olejem za pomocą pędzelka i smażyć naleśniki z dwóch stron.
Gdy naleśniki są już gotowe możemy przygotować farsz.Pomidory należy pokroić w drobną kostę i wymieszać z oliwkami, ziołami, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Następnie wszystko wymieszać z ricottą i tak przygotowanym farszem smarować naleśniki. Na koniec posypać rukolą i zwinąć. Przed podaniem polecam podsmażyć naleśniki będą wtedy tak fajnie chrupiące.
Share