Przepis na faszerowaną paprykę w stylu włoskim
Dawno na blogu nie było żadnego zdrowego przepisu. Nie oznacza to, że zdrowa dieta i zdrowe odżywianie odeszły u mnie w zapomnienie. Co to to nie. Myślę, że to jest już poprostu część mojego życia i nie wyobrażam sobie bym mogła jeść niezdrowo.
Dziś kolejny pomysł na zdrową i smaczną kolację. Przepisem na faszerowane papryki w stylu włoskim. Są one dla mnie idealne po wieczornym treningu. Mają około 280 kcal, dostarczają dużo białka i w dodatku nie są zbyt czasochłonne, by je przygotować. Wystarczy kilka składników i mniej niż 30 minut i mam świeży, pyszny posiłek dostarczający mi więcej niż 30 gramów białka!
Składniki:
- 2 papryki , przekrojone na połowę i oczyszczone z ziarek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku, prasowane lub posiekane
- 2-3 pokrojone w kostkę pomidory
- 400g mielonego indyka
- świeże liście bazylii, drobno posiekane
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni . Umieszczamy połówki papryki w brytfannie i wkładamy na dół piekarnika na 10 do 15 minut. ( Możemy pominąć ten krok , jeśli chcemy aby papryka była bardziej twarda.)
W międzyczasie gdy papryka jest w piekarniku, podsmażamy cebulę na oleju kokosowym , dodając sól i pieprz do smaku. Dodajemy pomidory i czosnek i smażymy na wolnym ogniu przez około dwie minuty .
Dodajemy mięso i dusimy aż mięso będzie miękkie ok 5-7 minut. Na koniec wszystko wymieszać z posiekaną bazylią .
Wyjmujemy z piekarnika papryki . Napełniamy je przygotowanym farszem. I już można śmiało je jeść lub możemy umieścić je w piekarniku na kolejne 5 do 10 minut. Ja wkładam je jeszcze do piekarnika bo wtedy farsz i papryka dobrze się przegryzą i uzupełnią.