13 stycznia 2014 | Brak komentarzy

Przepis na faszerowaną paprykę w stylu włoskim

Dawno na blogu nie było żadnego zdrowego przepisu. Nie oznacza to, że zdrowa dieta i zdrowe odżywianie odeszły u mnie w zapomnienie. Co to to nie. Myślę, że to jest już poprostu część mojego życia i nie wyobrażam sobie bym mogła jeść niezdrowo.

Dziś kolejny pomysł na zdrową i smaczną kolację.  Przepisem na faszerowane papryki w stylu włoskim. Są one dla mnie idealne po wieczornym treningu. Mają około 280 kcal, dostarczają dużo białka i w dodatku nie są zbyt czasochłonne, by je przygotować. Wystarczy kilka składników i mniej niż 30 minut i mam świeży, pyszny posiłek dostarczający mi więcej niż 30 gramów białka!

Składniki:

  • 2 papryki , przekrojone na połowę i oczyszczone z ziarek
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • sól  i pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku, prasowane lub posiekane
  • 2-3 pokrojone w kostkę pomidory
  • 400g mielonego  indyka
  •  świeże  liście bazylii, drobno posiekane

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni . Umieszczamy połówki papryki w brytfannie i wkładamy na dół piekarnika na 10 do 15 minut. ( Możemy pominąć ten krok , jeśli chcemy aby papryka była bardziej twarda.)
W międzyczasie gdy papryka jest w piekarniku, podsmażamy cebulę na oleju kokosowym , dodając sól  i  pieprz do smaku. Dodajemy pomidory i czosnek i smażymy na wolnym ogniu przez około dwie minuty .
Dodajemy mięso i dusimy aż mięso będzie miękkie ok 5-7 minut. Na koniec wszystko wymieszać z posiekaną bazylią .
Wyjmujemy z piekarnika papryki . Napełniamy je przygotowanym farszem. I już można śmiało je jeść  lub możemy umieścić je w piekarniku na kolejne 5 do 10 minut. Ja wkładam je jeszcze do piekarnika bo wtedy farsz i papryka dobrze się przegryzą i uzupełnią.

Share