Trata z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami
Ostatnio mam fazę na dania z piekarnika. Odkąd przygotowałam tartę szpinakową to tarta w różnych wersjach i odsłonach dość często ląduje na naszym stole. Wcześniej robiłam więcej ciasta kruchego, podzieliłam na porcje i je zamroziłam. Teraz rano je odmrażam a potem już szybciutko tworzę kolejny wariant tarty:-)
Składniki na 4 porcje
Ciasto kruche:
250g mąki pełnoziarnistej lub mąki orkiszowej
150g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko
Farsz:
1 pierś z kurczaka
400g pomidorów pokrojoncyh w drobną kostę
185g mozzarelli
świeża bazylia
sól i pieprz
Sos:
5 jajek
100ml jogurtu greckiego
sól pieprz
Sposób przygotowania:
- Przepis na ciasto i sos znajdziecie tutaj https://beautyandblossom.pl/jedzenie-i-przepisy/przepisy/przepis-na-dietetyczna-tarte-z-lososiem-i-szpinakiem/
- Kurczaka kroimy w kostkę, mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy ją na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy nieco większej niż średnica formy. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód dziurkujemy widelcem i wstawiamy je do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru.
- Ciasto należy delikatnie przestudzić a następnie na cieście rozkładamy kurczaka i mozzarellę, pokrojoną mozzarellę, tworząc jakby wachlarz z ich kawałków i wszystko posypujemy solą i pieprzem.
- Dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory. Zalewamy mieszanką z jajek . Dodajemy kilka porwanych listków świeżej bazylii.
- wstawiamy do piekarnika na około 25- 30 minut do momentu ścięcia się masy jajecznej.