Tydzień bez glutenu – Dietetyczne trufle czekoladowe
Oczywiście w bezglutenowym tygodniu nie mogło też zabraknąć przepisu na coś słodkiego. Ten deser jest nie tylko idealny dla osób an diecie bezglutenowej ale też dla wszystkich starających się zgubić kilka zbędnych kilogramów, zdrowo się odżywiających i tych którzy prowadzą zdrowy styl życia i chcą być fit! Pamietajcie należy go przygotowywać dzień wcześniej.
Składniki
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżeczka migdałów, armoat pomarańczowy, wanilii, orzechów laskowych
2 tabliczki gorzkiej czekolady ciemne (co najmniej 70 procent kakao) połamanej na małe kawałki
Kakao w proszku
Posiekane orzechy
Wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
Śmietanę wlewamy do małego rondelka i na wolnym ogniu należy doprowadzić ją do wrzenia. Dodać do niej aromat pomarańczowy, wanilię i łyżeczkę drobno posiekanych migdałów i orzechów laskowych. Wszystko dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Wszystko delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitej gęstej masy. Tak powstałą masę wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Po dwóch godzinach masę wyjmujemy z lodówki i rękoma tworzymy małe kulki. Należy umieść kulki na tacy wyłożonej papierem do pieczenia a następnie włożyć do lodówki na kolejne 12 godzin. Tak przygotowane trufle obtaczamy w kakao, posiekanych orzechach i wiórkach kokosowych.
Trufle należy przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Mogą być tak przechowywane do tygodnia, o ile oczywiście przez tyle czasu nikt ich nie zje:)