17 czerwca 2014 | 2 komentarzy

Zdrowy deser czyli truskawki z dietetyczną kruszonką

Kto powiedział, że chcąc się zdrowo odżywiać trzeba zrezygnować ze słodkości i pysznych deserów? Te przygotowane przez nas w domu, bez dodatków, białej mąki pszennej, bez cukru, bez syropu glukozowo-fruktozowego, bez zbędnych konserwantów, mogą być pysznym i pożywnym posiłkiem.

Dziś wypróbowałam nowy przepis. Ponieważ od kilku tygodni każdego dnia  kupujemy na ryneczku mnóstwo truskawek to dziś użyłam je do deseru na ciepło. Dziś u mnie TRUSKAWKI z dietetyczną  kruszonką!

tumblr_inline_n6wy9wzMS51qg1bi9

Składniki

truskawki
olej kokosowy
1 łyżka miodu – opcjonalnie
płatki owsiane
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki mleka migdałowego

W przepisie nie ma podanej ilości truskawek i płatków owsianych bo to zależy od wielkości waszego naczynia. Ja na małe naczynie dla jednej osoby użyłam 250g owoców i trzy łyżki płatków.

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Truskawki kroimy na kawałki. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem kokosowym, dzięki temu owoce nie będą przywierały. Truskawki układamy na dnie naczynia tak naprawdę im więcej tym lepiej.

Następnie w małej miseczce należy wymieszać płatki owsiane ich  ilość musi być taka, by przykryć owoce w naczyniu,  ekstrakt z wanilii, mleko migdałowe, miód. Tak przygotowaną masę kładziemy na wierzch owoców. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, pilnując by płatki się nie przypaliły!

Jak dla mnie to jest genialne!

Share
  • fitdevangel

    Wow, dietetyczna kruszonka, chcemy ! 🙂

  • Agnieszka

    Wygląda bardzo apetycznie!