Tydzień bez glutenu – zapowiedź
Dieta bezglutenowa to konieczność, dla wszystkich chorych na celiakię oraz z nietolerancją i z alergią na gluten.Ale dziś to także bardzo popularny kulinarny trend wśród osób, które chcą żyć fit i zdrowo. Ostatnio przeczytałam kilka książek związanych z tą tematyką i choć nie wyeliminowałam glutenu całkowicie ze swojej diety, w końcu nie można popadać w paranoję to go znacznie ograniczyłam. Dlatego też postanowiłam dla tych wszystkich, którzy MUSZĄ ze względów zdrowotnych i dla tych, którzy chcą ograniczyć spożycie produktów glutenowych stworzyć specjalną pozycję wśród moich przepisów. Będzie się ona nazywała „Bez glutenu”. Z tego też powodu i na prośby moich czytelniczek przyszły tydzień na blogu będzie TYGODNIEM BEZ GLUTENU. Przez kilka dni na blogu będą się pojawiały tylko i wyłącznie przepisy na pyszne i zdrowe dania, które nie zawierają w sobie glutenu a więc bez pszenicy, żyta, owsa czy jęczmienia.
Pozbycie się glutenu z diety nie jest zadaniem łatwym, bo jest on dosłownie wszędzie w tym w wędlinach, jogurtach owocowych, serkach topionych. Co w takim razie można jeść by było bez glutenu? Chleb i makarony z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, prosa, amarantusa, komosy ryżowej (te rośliny naturalnie nie zawierają glutenu) lub z odpowiednio przetworzonych zbóż glutenowych. A także kaszę jaglaną, orzechy, soczewicę, ciecierzycę, sezam, siemię lniane i ziarna słonecznika. Do tego wieże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja, świeże mleko, kefir, maślankę, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały i żółty. I oczywiście mnóstwo warzyw oraz owoce.
Czekajcie na moje propozycje! Zapraszam