09 stycznia 2014 | Brak komentarzy

Co jest gorsze?

Wszyscy, dla których zdrowy styl życia jest ważny starają się dążyć do stosowania codziennie zdrowej diety pełnej świeżych warzyw i owoców, chudego białka , produktów pełnoziarnistych, i zdrowych tłuszczy. Dodatkowo piją osiem szklanek wody mineralnej dziennie, zieloną herbatę i ograniczają alkohol i  cukier. Ale czasem życie stawia nas w takiej sytuacji, że jesteśmy   zmuszeni do wyboru pomiędzy dwoma niezdrowymi opcjami. I co wtedy? Jak wybrać mniejsze zło? Co zrobicie, gdy staniecie przed wyborem, jak te poniżej?

1. Całkowite pominięcie śniadania czy zjedzenie pączka po przyjściu do biura

 

Budzik nie zadzwonił i zaspaliście. Nie macie już czasu na przygotowanie zdrowego śniadania i pędzicie do biura w drodze kupując pączka lub drożdżówkę. Nie jecie nic aż do lunchu? Czy przygotowujecie śniadanie, ale ryzykujecie spóźnieniem do pracy i reprymendą od szefa.

Tak długo, jak nie jest to zwyczajem i zdaża się sporadycznie lepiej pominąc śniadanie i  z dwojga złego sięgnąć po pączka. Ma  mniej niż 300 kalorii , co jest stosunkowo nieszkodliwe i zwiększy stężenia cukru we krwi. To  wystarczy, aby funkcjonować aż do lunchu i spowoduje, że nie rzucimy się później na jedzenie i zjemy wszystko co w zasięgu naszego wzroku.

Wybierzcie więc pączka, ale bez zbędnych dodatków lukru, cukrowej posypiki a najlepiej drożdżówkę i postaraj się dodać odrobinę białka np wypijając kawę z mlekiem. To w takiej sytuacji będzie według mnie najlepszym rozwiązaniem.

2. Sięganie po alkohol czy sięganie po słodycze , gdy jesteście zestresowani

 

 

Pod warunkiem, że oba niezdrowe zwyczaje są praktykowane z umiarem , według mnie   jeden drink alkoholowy czy kieliszek wina  zrobi więcej dobrego dla naszego organizmu niż jedna porcja ulubionego deseru. Badania wielokrotnie wykazały, że umiarkowane spożycie alkoholu , czyli  jeden kieliszek wina dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn, poprawia funkcjonowanie układu krążenia , zwiększa wrażliwość na insulinę , obniża ciśnienie krwi i trójglicerydów we krwi i wzmacnia system odpornościowy. Z kolei  cukier przyniesie więcej ujemnych skutków dla zdrowia. Cukier powoduje choroby układu krążenia , otyłość , nowotwory i choroby Alzheimera.

Aby naprawdę pokonać stres, wypijmy  100ml czerwonego wina i zjedzmy kostkę ciemnej czekolady.  Oba produkty są bogate w antyoksydanty chroniące przed różnymi chorobami i razem mają zaledwie  200 kalorii.

3. Pójście do łóżka głodnym czy zjedzenie kolacji tuż przed snem

Jeśli jesteście tylko trochę głodni i już zjedliście późny obiad, według mnie lepiej wypić szklankę wody z cytryną i położyć się głodnym. Ale jeśli twój żołądek ściska się z głodu bo nie jedliście obiadu, wtedy warto zjeść małą przekąskę przed snem np. kanapkę z chleba pełnoziarnistego z białym twarożkiem, dwa jajka z pomidorami dzięki temu kolejnego dnia nie rzucie się na niezdrowe jedzenie.

A najlepiej dwie godziny przed snem sięgnijcie po lekka przekąskę około 200 kalorii złożoną z  węglowodanów złożonych  i  białka, aby zrównoważyć poziom cukru we krwi.

4. Wybór w  restauracji  posiłku wysokowęglowodanowego czy posiłku obfitego w tłuszcze

Będąć w restauracji często trudno wybrać zdrowe, dietetyczne i dobrze zbilansowane danie. Często jest tak, że możemy zamówić ogromny talerz spaghetti lub ogromny stek. Według mnie jeśli mamy do wyboru między posiłkami o dużej zawartości węglowodanów a tłuszczu lepiej zdecydować się na opcję z tłuszczem. Tłuszcz , w rzeczywistości  ma wiele korzyści zdrowotnych takich jak zwiększenie wchłaniania witamin , stabilizuje skoki poziomu cukru we krwi, poprawia układ krążenia, wzmacnia błony komórkowe i zwiększa uczucie sytości. Posiłek z dużą ilością tłuszczu jak na przykład stek pochodzi z białka, które ma również korzyści zdrowotne.

Jeśli idziemy na kolację z drugą osobą  , można np zamówić po jednej porcji z każdego dania i podzielić się , aby uzyskać równowagę węglowodanów i tłuszczu. Możemy też wszelkie dodatki zastąpić warzywami.

5. Zwykły cukier czy sztuczny słodzik

Nieważne czy używasz cukru, miodu, nektaru agawy lub aspartanu wszsytko ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony , nasze organizmy są zaprogramowane do trawienia i metabolizmu cukru z drugiej cukier jest bardzo kaloryczny i nie ma żadnych wartości odżywczych. Jego spożycie pod dowloną postacią powoduje gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi , hamuje absorpcję witamin , a także przyczynia się do rozwoju chorób cywilizacyjnych. Sztuczne słodziki są niekaloryczne więc niby można cieszyć  słodkim smakiem i nie przytyć. Ale sztuczne słodziki są substancjami chemicznymi, produktami wyosko przetwarzonymi i wciąż nie wiemy jakie będą skutki ich spożywania dla naszego zdrowia. Poza tym spożywanie sztucznych substancji słodzących może prowadzić do jeszcze większej nadwagi. W jednym z badań stwierdzono bowiem , że zwierzęta , które spożywały sztuczne substancje słodzące, ostatecznie zjadały dużo więcej w ciągu jednego dnia. Co więc wybrać?Ja z dwojga złego wybrałabym zwykły cukier bądź miód. A najlepiej jest zrezygnować z cukru wogóle. Co tydzień , stopniowo zmniejszajcie ilość cukru, spożywanego w ciągu dnia, aż w końcu wasze kubki smakowe będą pragnąć mniej cukru .

Share