Czerwona herbata, herbata która odchudza i leczy
Jestem pewna, że o czerwonej herbacie słyszała każda odchudzająca się osoba. Wiele z Was pewnie zstanawiało się nie raz czy rzeczywiście ona odchudza, a jeśli tak to jak należy ją parzyć i jak często powinniśmy ją pić?
Ja nie wierzę w to, że pijąc tylko i wyłącznie czerwoną herbatę można schudnąć. Wierzę natomiast w jej właściwości i w to, że jeśli połączymy jej picie ze zdrową, dobrze zbilansowaną dietą to może ona nam pomóc. Mówi się, że picie czerwonej herbaty powoduje, że przez nasz żołądek nie zostaje wchłonięty tłuszcz: wszystko wydalamy. Tłuszcze, które są potrzebne do życia zostają zużywane z naszych zapasów, które posiadamy w postaci wałeczków na brzuchu, czy w innych miejscach. Dlatego też bardzo ważne jest, picie czerwonej herbaty po każdym posiłku. Jeśli dodatkowo nie będziemy pić słodkich napojów podczas diety, to możemy liczyć na szybką utratę wagi.
Napar z czerwonej herbaty pomaga schudnąć ponieważ przyspiesza przemianę materii, wspomaga pracę jelit i ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto jednak zainteresować się tym niezwykłym napojem w dużo szerszym kontekście, ponieważ czerwona herbata poza odchudzającymi posiada również wiele innych właściwości zdrowotnych.
- Ze względu na zawartość fluoru i wapnia pomaga budować mocne kości i zęby
- Pozwala zachować doskonały wygląd skóry i włosów – oczyszcza organizm z toksyn
- Dzięki zawartości polifenoli obniża poziom cholesterolu ze krwi
- Zawarte w niej flawonoidy pomagają we wzmacnianiu naczyń krwionośnych
- Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie
- Ze względu na zawartość cynku ma właściwości łagodzące świąd i trądzik
- Może chronić wątrobę przed uszkodzeniem
- Poprawia pamięć, koncentrację i nastrój
- Walczy z wolnymi rodnikami i chroni przed uszkodzeniem DNA