Czy suszone owoce to zdrowe przekąski
Suszone owoce zostały okrzyknięte szybką i zdrową przekąską. Ale czy oby na pewno są zdrowe? Czy nie mają one w sobie ogromnej zawartości cukru? Czy mimo wszsytko warto je jeść?Czy to prawda, że w skurczonych suszonych owocach zawartych jest więcej przeciwutleniaczy?
Suszony owoc jest skurczony przynajmniej o połowę w stosunku do wielkości normalnego owocu i jest zbitkiem składników odżywczych, ale niestety – również kalorii. Suszone owoce, tak jak świeże, zawierają witaminy A i C. Jednak inne witaminy, jak np. tiamina (witamina B1) najczęściej przepadają po dodaniu do owoców konserwantów. Podobnie jest w przypadku składników mineralnych, takie jak wapń i potas. Dla przykładu świeże, surowe morele zawierają 90,6 mg potasu podczas gdy tylko 40,7 mg potasu. Suszone owoce mają większą zawartość błonnika a także podobną ilość przeciwutleniaczy co niektóre świeże owoce, zwłaszcza suszone śliwki
Niestety trzeba pamiętać , że suszone owoce mają więcej cukrów , a zatem więcej kalorii niż owoce świeże. Dla przykładu weźmy suszone morele. Pół szkalnki świeżych moreli to 74 kalorie podczas gdy pół szklanki suszonych aż 313!W przypadku niektórych owoców takich jak np. jagody , suszenie może podwoić lub potroić zawartość cukru!
Dlatego też osoby na diecie powinny starać się ograniczyć ilość suszonych owoców. Mimo że sprawdzają się one jako przekąska między posiłkami, to łatwo dzięki nim napchać się kaloriami. Lepiej dodawać suszone owoce w małych ilościach do innych posiłków niż zajadać się nimi garściami (w ramach przekąski między posiłkami lepiej trzymać pod ręką świeże warzywa). Można je też dodawać do owsianki, jogurtu greckiego, a nawet sałatki. W ten sposób, możemy dodać do posiłku dużej ilości witamin i minerałów które są zawarte w suszonych owocach.
Najlepiej kupować suszone owoce bez dodatkowej ilości cukru oraz bez konserwantów – krócej poleżą w szafce, ale będą o wiele zdrowsze. A jeśli chcemy mieć naprawdę zdrową przekąskę to najlepiej zrobić je samemu.
Na szczęście , jest jeszcze to dość proste .Prawie każdy owoc może być ususzony. Najlepiej do tego celu wybierać owoce dobrej jakości.Najszybciej w domowych warunkach ususzymy jabłka i gruszki ! Takie na pewno będą zdrową przekąską! Próbowaliście?