Koktajl z buraków na zdrowie
Pamietam jak moja babcia powtarzała – pij jak najczęściej barszcz albo sok z buraków, a będziesz zawsze zdrowa i silna. Wtedy jakoś trudno było mi w to uwierzyć. A teraz od kilku tygodniu burak to warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans w mojej kuchni, a moim najnowszym odkryciem kulinarnym jest pyszny koktajl z buraków. Zachęcam Was spróbujcie, bo taki sok to samo zdrowie!
- Zawiera witaminy C i B1 kwas foliowy oraz niewielkie ilości witaminy B2 , B3 i witaminę A w postaci beta – karotenu.
- Ma mnóstow minerałów, bogaty jest w wapń, magnez, fosfor, potas i sód . Ponadto, mniejsze ilości żelaza , cynku , miedzi, manganu i selenu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
- Ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.
- Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii.
- Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa wręcz konieczne jest spożywanie buraków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.
- Zwiększa wytrzymałość nawet o 16%, sprawia, że organizm traci mniej tlenu, w związku z czym odczuwamy mniejsze zmęczenie
- Działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, zwiększa ukrwienie mózgu
- Jest niskokaloryczny
- Wspomaga między innymi walkę z candidą, nowotworami i anemią
- Zmniejsza zbyt wysokie ciśnienie
- Łagodzi objawy menopauzy
- Reguluje pracę układu trawienia
- Wzmacnia odporność
- Jest dobry zarówno dla dzieci i dorosłych, a także dla kobiet w ciąży.
Przepis na sok z buraków
Składniki
2 kg buraków
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania
Buraki należy umyć, pokroić na kawałki i wycisnąć z nich sok w sokowirówce.
Sok można lekko posolić i dodać pieprzu. Czasami jest bardzo esencjonalny wtedy można go troszkę rozrzedzić przegotowaną wodą.
Tak przygotowany świeży sok możemy trzymać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Gdy już mamy gotowy sok z buraków, to wykorzystujemy go do przygotowania pysznego koktajlu
Przepis na koktajl z buraków
Składniki
2 buraki czerwone
250 ml jogurtu naturalnego
3/4 szklanki soku z buraków
jabłko
cytryna
świeży imbir mały kawałek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Ugotowane, starte buraki należy zbelndować ze szklanką jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki soku wyciśniętego z buraków, pokrojonym na małe kawałki lubstartym jabłkiem, sokiem z cytryny, imbirem przecisnietym przez praskę solą i pieprzem.