24 kwietnia 2014 | 2 komentarzy

Koktajl z buraków na zdrowie

Pamietam jak moja babcia powtarzała – pij jak najczęściej barszcz albo sok z buraków, a będziesz zawsze zdrowa i silna. Wtedy jakoś trudno było mi w to uwierzyć. A teraz od kilku tygodniu burak to  warzywo, które przeżywa prawdziwy renesans w mojej kuchni, a moim najnowszym odkryciem kulinarnym jest pyszny koktajl z buraków. Zachęcam Was spróbujcie, bo taki sok to samo zdrowie!

 

 

  • Zawiera  witaminy C i B1  kwas foliowy oraz niewielkie ilości witaminy  B2 , B3 i witaminę A w postaci beta – karotenu.
  • Ma mnóstow minerałów, bogaty jest  w wapń, magnez, fosfor, potas i sód . Ponadto, mniejsze ilości żelaza , cynku , miedzi, manganu i selenu oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez.
  •  Ma właściwości oczyszczające krew i pomagające w wyda­laniu kwasu moczowego z organizmu.
  • Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii.
  • Z uwagi na swój skład chemiczny buraki są bardzo silnie zasadotwórcze. Dlatego dla osób zjadających dużo mięsa, ciasta, pieczywa wręcz konieczne jest spożywanie bura­ków pod różną postacią po to, aby doprowadzić w organizmie do równowagi kwaso-zasadowej, która jest warunkiem zdrowia.
  • Zwiększa wytrzymałość nawet o 16%, sprawia, że organizm traci mniej tlenu, w związku z czym odczuwamy mniejsze zmęczenie
  • Działa rozkurczowo na naczynia krwionośne, zwiększa ukrwienie mózgu
  • Jest niskokaloryczny
  • Wspomaga między innymi walkę z candidą, nowotworami i anemią
  • Zmniejsza zbyt wysokie ciśnienie
  • Łagodzi objawy menopauzy
  • Reguluje pracę układu trawienia
  • Wzmacnia odporność
  • Jest dobry zarówno dla dzieci i dorosłych, a także dla kobiet w ciąży.

 

Przepis na sok z buraków

Składniki

2 kg buraków
szczypta soli
szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

Buraki należy umyć, pokroić na kawałki i wycisnąć z nich sok w sokowirówce.
Sok można lekko posolić i  dodać pieprzu. Czasami jest bardzo esencjonalny wtedy można go troszkę rozrzedzić przegotowaną wodą.

Tak przygotowany  świeży sok możemy trzymać w lodówce nie dłużej niż dwa dni. Gdy już mamy gotowy sok z buraków, to wykorzystujemy go do przygotowania pysznego koktajlu

Przepis na koktajl z buraków

tumblr_m6jhdrkLKc1rxr019o1_500

 

Składniki

2 buraki czerwone
250 ml jogurtu naturalnego
3/4 szklanki soku z buraków
jabłko
cytryna
świeży imbir mały kawałek
sól
pieprz

 Sposób przygotowania

Ugotowane, starte buraki należy zbelndować ze szklanką jogurtu naturalnego, 3/4 szklanki soku wyciśniętego z buraków, pokrojonym na małe kawałki lubstartym jabłkiem, sokiem z cytryny, imbirem przecisnietym przez praskę solą i pieprzem.

Share
  • Madeleine

    ja zawsze sokuję buraki razem z jabłkami, jakoś tak lepiej mi smakują 🙂
    pozdrawiam
    http://ualwayslooksocute.blogspot.com/

  • diana

    ja wyciskam sok tylko w WYCISKARCE! sokowirówka to tylko namiastka dobrego żywienia 😉