16 stycznia 2014 | 4 komentarzy

Olej kokosowy- cudowny tłuszcz, który nie tuczy

Moje najnowsze kulinarne odkrycie to olej kokosowy. Dużo czytałam o jego właściwościach zdrowotnych, ale obawiałam się, że smak kokosa przeniknie do przygotowywanych posiłków. Otóż nic z tego! Polubiłam go i teraz używam go do smażenia,  smarowania  pieczywa i duszenia warzyw. Nie pali się, nie jełczeje, a dzięki swoim właściwościom smakowym oraz aromacie nadaje potrawom orientalny charakter.

Olej kokosowy to  olej otrzymywany poprzez tłoczenie i rozgrzanie  twardego miąższu orzechów palmy kokosowej . Spotykany jest najczęściej jako rafinowany, odkwaszany i wybielany. W postaci płynnej jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25°C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz. Bardzo rzadko występuje w sprzedaży jako olej tłoczony na zimno, który pozostawiony jest jako naturalny, z typowym, kokosowym zapachem, przez co jest bardzo cennym, poszukiwanym i drogim produktem. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa.

Olej kokosowy jest pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze. ZASTĄPIENIE DZIENNEGO SPOŻYCIA TŁUSZCZÓW OLEJEM KOKOSOWYM MOŻE SPOWODOWAĆ SPADEK WAGI O OKOŁO 0,5 KG TYGODNIOWO

 Olej kokosowy zawiera mnóstwo składników o wysokiej wartości zdrowotnej. Zawiera mnóstwo nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 80-90%) w tym:

  • 50-60% kwasu laurynowego
  • 15-20% kwasu mirystynowego
  • 7-12% kwasu palmitynowego
  • 5-11% kwasu kaprylowego
  • 4-9% kwasu kaprynowego
  • 1,5-5% kwasu stearynowego
  • 1-1,5% kwasu kapronowego C6

oraz nienasycone kwasy tłuszczowe:

  • 4-10% kwasu oleinowego
  • ok. 2% kwasu linolowego
  • do 0,2% kwasu linolenowego

a także

  • witaminy B1, B2, B3, B6,
  • Witaminę C,
  • Witaminę E,
  • kwas foliowy,
  • minerały: potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk

 

Te wszystkie składniki stanowią o jego cudownych właściwościach zdrowotnych.

  • nie przyczynia się do powstawania złogów cholesterolu
  • jest doskonały dla cukrzyków oraz dla osób walczących z nadmierną ochotą na słodycze
  • oczyszcza organizm z pasożytów i drożdżaków
  •  wykazuje silne działanie antybakteryjne i antywirusowe, nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej (jak antybiotyki), ale jest skuteczny w zwalczaniu szkodliwych bakterii i wirusów, wspomaga nasz układ immunologiczny znacznie zwiększając odporność organizmu
  • zapobiega lub wspomaga leczenie wielu chorób układu pokarmowego
  • zapobiega osteoporozie
  • ma działanie przeciwzapalne
  • wspomaga przyswajanie witamin i mikroelementów dostarczanych w pożywieniu
  • ujędrnia i uelastycznia skórę

Jak dla mnie to najlepszy olej jaki do tej pory stosowałam i myślę, że obok oliwy z oliwek na długo zagości w mojej diecie. Próbowaliście już go?

 

Share
  • Kasia

    To bardzo ciekawe. Szczególnie to, że napisałaś, że ten tłuszcz nie tuczy. Zastanawiam się, jak to możliwe? Wiadomo, że tłuszcz potrzebny jest organizmowi m.in. jako źródło energii i do budowy błon komórkowych, a jego nadmiar jest magazynowany jako tłuszcz zapasowy. Czyli ten tłuszcz nie jest w ogóle wchłaniany, metabolizowany, nie daje energii? Aż ciężko mi w to uwierzyć. Czy mogę prosić o jakieś źródła naukowe, na których opierałaś się, pisząc tego posta? Nie chodzi mi tu o informacje reklamowe dystrybutorów tego oleju, bo wiadomo, że producenci wcisną każdy kit, byleby sprzedać swój produkt. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • beautyandblossom

      w tym oleju wystepują zdrowe, średnio łańcuchowych kwasy tłuszczowe. Tłuszcze te różnią się od innych tym, że nie krążą w krwiobiegu, jak to robią inne kwasy tłuszczowe, tylko przekształcane są natychmiast w energię, przyspieszają metabolizm, co powoduje utratę wagi ciała. Za to zjawisko odpowiedzialny jest, obecny w oleju kokosowych w dużej ilości, kwas laurynowy. Mozesz poczytac o nim tu http://www.coconutresearchcenter.org, http://www.cspinet.org/nah/articles/coconut-oil.html badania Thomasa Brenna- professor of nutritional sciences na Cornell University.

  • jola

    a jak sie do tego mają orzechy? ich tłuszcz tuczy?

    • beautyandblossom

      Nie przejmuj się zbytnio dużą ilością zawartego w orzechach tłuszczu. Nasz organizm nie trawi orzechów zbyt dobrze i dlatego spora jego część jest wydalana na zewnątrz. Orzechy – oczyiwscie nie solone, nie w karmelu, nie w miodzie tylko w naturalnej postaci to samo zdrowie. Wiadomo, że trzeba pamiętać o umiarze ale 25-30 sztuk nigdy nikomu nie zaszkodzi i od takiej ilosci nigdy nie przytyjemy.