Kurkuma królowa przypraw i niezbędny dodatek do tego by przygotować złote mleko.
Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Była znana przez joginów i lekarzy ajurwedy od czasów starożytnych, którzy cenili ją ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze. Z czego najbardziej znana jest kurkuma, w leczeniu jakich dolegliwości nam pomoże, do czego najlepiej ją dodać o tym w dzisiejszym tekście!
Kurkuma jest korzeniem, który jest bliskim krewnym również cudownego imbiru. Swoje właściwości zawdzięcza związkowi o nazwie kurkumina. Jest to polifenol o wielu właściwościach leczniczych.
- Posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne.
- Genialnie oczyszcza wątrobę i nerki,
- Leczy zapalenia stawów i generalnie je wzmacnia.
- Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.
- Działa przeciwbakteryjnie i przeciwbólowo.
- Wzmacnia układ odpornościowy i zapobiega chorobom.
- Jest naturalnym lekiem przeciwnowotworowym.
- Pomaga uregulować poziom cholesterolu i zwalczyć zatory na żyłach.
- Poprawia przemianę materii.
- Sprzyja odchudzaniu.
- Obniża ciśnienie tętnicze.
- Usprawnia umysł i pamięć.
- Świetnie spisuje się w dolegliwościach skórnych.
- Pomaga w chorobach o podłożu neurologicznych.
Różne źródła podają, że przyswajanie kurkumy zwiększa się w obecności pieprzu. Możemy dodawać ją niemalże do wszystkiego: do każdej zupy, ryżu, kaszy jaglanej lub innych kasz, dipów i dressingów do sałat, sałatek na bazie oliwy, herbatki imbirowej lub zielonej, omletów lub jajecznicy, wszelkich wypieków, smoothie, koktajli i soków. Ja w szczególności chciałabym Wam polecić picie kurkumy z mlekiem.
Jak przyrządzić napój z kurkumą czyli złote mleko?
Kurkuma jest bazą do przygotowania złotego mleka. Przepis na ten napój można modyfikować, ale nigdy nie może w nim zabraknąć pasty z kurkumy. Złote mleko przygotowuje się na bazie normalnego mleka lub dowolnego mleka roślinnego. Taki napój nie tylko pomoże przy bolących stawach, problemach trawiennych, przeziębieniu i bólu gardła, ale również poprawi nasz wygląd. Działa relaksacyjnie, ujędrnia i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się.
1. Przygotowujemy pastę z kurkumy
Składniki
- ¼ szklanki kurkumy w proszku (30 g).
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu (2,5 g).
- ½ szklanki wody (125 ml).
Wszystkie składniki łączymy i gotujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Koniecznie na średnim ogniu i ciągle mieszając. Powinna powstać swego rodzaju pasta. Potem czekamy aż ostygnie, przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce.
2. Złote mleko
Składniki
- 1 szklanka mleka- ja używam migdałowego (250 ml).
- ¼ łyżeczki (lub więcej) pasty z kurkumy.
- Miód.
Przygotowanie
Wszystkie składniki, oprócz miodu, gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając. Powinny się połączyć zanim dojdzie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód.