18 marca 2014 | Brak komentarzy

Oliwa z oliwek, tłuszcz, który warto pokochać

Jeśli jeszcze nie odkryliście korzyści płynących z oliwy z oliwek  lub jeśli szukacie więcej powodów dla których warto ją pokochać dziś właściwości oliwy z oliwek , które mają niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Oliwa z oliwek obniża złego poziom cholesterolu

Jedzenie tłuszczu nie musi prowadzić do problemów zdrowotnych pod warunkiem, że są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Takie właśnie znajdują się w oliwie z oliwek i mogą obniżyć LDL , czyli poziom tak zwanego „złego” cholesterolu. Niski poziom LDL jest niezwykle ważny, ponieważ gdy jest on wysoki wówczas zwiększa się ryzyko zawału oraz miażdżycy.

Oliwa z oliwek pomaga uniknąć chorób serca

Biorąc pod uwagę , że choroby serca są obecnie jednym z najczęstszych powodów śmierci, warto wiedzieć że dodając trochę oliwy z oliwek do posiłku może zmniejszyć to ryzyko.

Oliwa z oliwek pomaga schudnąć. Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia

Oliwa z oliwek również powinna znaleźć się w kuchni osób na diecie odchudzającej. Nie dość, że ten olej roślinny zapobiega atakom głodu, to dodatkowo, dzięki niemu nie następuje tzw. efekt jo-jo. Oliwa z oliwek hamuje działanie prawie 100 genów związanych z otyłością.

 Oliwa z oliwek obniża ciśnienie krwi

Nadciśnienie, to stan, który prowadzi do zwiększenia ryzyka wystąpienia udaru mózgu , zawału serca i śmierci.  Badania wykazały, że spożycie oliwy z oliwek może obniżyć poziom skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Jest to zasługa kwasu oleinoweg, i nienasyconych kwasó tłuszczowych , które tworzą większość oleju.

Oliwa z oliwek może obniżyć ryzyko zachorowania na raka

Spożywanie oliwy z oliwek może pomóc chroni przed rozwojem niektórych nowotworów . Liczne badania wskazują , że oliwa z oliwek można obniżyć ryzyko wystąpienia raka piersi,  przewodu pokarmowego i dróg oddechowych

Poza tym oliwa z oliwek:

– zawiera duże ilości kwasu oleinowego, kwas ten powoduje spadek zachorowań na astmę i alergiczne zapalenie błony śluzowej nosa.

– jest bogata w witaminy A, E, D oraz K.

– Pomaga przy miażdzycy, kamicy żółciowej, nieżycie i owrzodzeniu żołądka oraz w zaparciach

– Zapobiega tworzeniu się wolnych rodników.

– Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.

– Przeciwdziała zakrzepom.

– Powinna być stosowana przez osoby chore na cukrzycę – doskonale asymiluje cukry i wyrównuje ich poziom we krwi.

–  Nie zawiera soli i jest produktem bezglutenowym.

 

Dla mnie oliwa z oliwek to  wspaniały dodatek do sałatek, dań z makaronem, owocami morza oraz ryżem.Nie stasuję jej do smażenia. A wy używacie oliwy z oliwek? Do czego najczęściej?

Share