29 listopada 2013 | Brak komentarzy

Poznaj zioła i przyprawy – Oregano

Oregano to grecka nazwa, dość popularnej w naszym kraju, lebiodki pospolitej. Znaczy tyle co „oros” – góra i „ganos” – ozdoba (ozdoba góry), ze względu na miejsca, w których rosło. Występuje naturalnie w krajach basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Właściwości oregano opisywali już Hipokrates i Arystoteles. W średniowieczu zabezpieczać miało przed czarami i złymi urokami. Dziś używa się go w kuchni, lecznictwie i kosmetyce.

thumb

Oregano w kuchni

Oregano jest ważną przyprawą kuchni śródziemnomorskiej. Zioło to jest bogate w przeciwutleniacze i lekkostrawne. Idealnie wzmacnia smak potraw.  Charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz korzennym smakiem, który jest podobny do majeranku, jakby ziemisty i aromatyczny. Jest często używane razem z rozmarynem, tymiankiem, bazylią, majerankiem i czosnkiem.

Oregano idealnie nadaje się do przygotowania sosów pomidorowych, pizzy, omletów. Sprawdza się w potrawach z makaronów np. spaghetti, we włoskich sosach, sałatkach, do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zawiesistych zup, pieczonych mięs z wieprzowiny, wołowiny, baraniny, cielęciny. Zalicza się je do podstawowych przypraw kuchni włoskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej.

Właściwości lecznicze oregano

Oregano ma ogromne znaczenie lecznicze. Jest stosowany jako lek dezynfekujący, antyseptyczny, przeciwzapalny, przeciwskurczowy, żołądkowy i moczopędny.

Zawiera flawonoidy, będące antyoksydantami (wspo­magają one ochronę komórek przed atakiem wolnych rodników), liczne pierwiastki oraz takie substancje jak kwas rozmarynowy, sterole, witaminy A i C.

100 g oregano zawiera:

Błonnik – 107 % RDA  ( RDA – Zalecana dzienna porcja do spożycia ) .

Folany -69 %

Pirydoksyna – 93 %

Witamina – C – 83 %

Witamina A- 230 %

Witamina K – 518 %

Iron- 550 %

Mangan -203 %

ß – karoten – 4112 ug

Oregano pobudza apetyt, reguluje trawienie, likwiduje wzdęcia, odtruwa i ogranicza nadmierną fermentację w przewodzie pokarmowym.

Olejek uzyskiwany z oregano może zwalczać niektóre rodzaje bakterii odpornych na antybiotyki. Szczególnie cenne są jego właściwości zwalczania grzyba Candida albicans, będącego główną przyczyną grzybic. Działa także przeciwzapalnie, wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze, zmniejsza ryzyko zarażenia infekcjami wirusowymi, ma też silne właściwości antyoksydacyjne.

Z kolei napar z oregano działa uspokajająco, napotnie, moczopędnie, przeciwskurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwfermentacyjne, poprawia trawienie, udrażnia drogi oddechowe, pomaga przy kaszlu i katarze. Sprawdza się przy problemach stomatologicznych i bólach gardła.

  Zdjecia  źrodło www.weheartit.com

Oregano w kosmetyce

Od wieków specjalne odmiany oregano stosowano w kosmetyce – na przykład w kapielach, które działają na skórę odświeżająco, ujędrniająco i odkażająco. Oregano składnikiem toniku i kremow oczyszczających cerę trądzikowatą i z zaskórnikami, zapobiegając powstawaniu wyprysków.

Share