Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#20- Wtorek
Decyzja o zmianie stylu życia to wielkie wyzwanie i nie jednej osobie bardzo ciężko jest wytrwać w postanowieniu. Bardzo ciężko jest też zmienić złe nawyki. Na to wszystko potrzeba czasu i wytrwałości.
Ale naprawdę warto prowadzić zdrowy styl życia. Mam nadzieję, że moje jadłospisy sprawią, że wszyscy będziecie mieć mnóstwo chęci by ZDROWO ŻYĆ! Zacząć możecie w każdej chwili, najlepiej od dziś. Spróbujcie mojego menu i mojego sposobu:-)
Zanim zaczniecie koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień#20- Wtorek
Śniadanie – owsianka tradycyjna- 180ml mleka, 3 łyżki płatków owsianych uwaga nie błyskawicznych! szczypta soli. Płatki dodajemy do gotującego się mleka. Solimy i gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15 minut.
Lunch/Obiad – Fasolka szparagowa z serem feta- 250g fasolki szparagowej (250g), ¼ kostki sera feta (50g), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ulubione zioła – oregano, bazylia
Fasolkę szparagową umyć, wrzucić do posolonego wrzątku i gotować przez 10 min. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać ugotowaną fasolkę, doprawić ziołami I pieprzem, wymieszać. Danie posypać drobno pokrojoną fetą.
Przekąska – 180g jogurtu greckiego z łyżeczka miodu, 10 migdałów, łyżka ziaren słonecznika, łyżka pestek dyni
Kolacja – Pierś z kurczaka z kalafiorem i sałatką z rukoli
Pierś z kurczaka rozbijamy delikatnie solimy, posypujemy ziołami ( bazylia, tymianek, oregano), delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, piers zawijamy w folię i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotowana połowa dużego kalafiora, sałatka z rukoli, połowy szklanki pomidorków koktajlowych, 2 łyżek oliwy z oliwek I 1 łyżki octu balsamicznego, z przyprawami do smaku.