23 września 2014 | 1 komentarz

Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#20- Wtorek

Decyzja o zmianie stylu życia to wielkie wyzwanie i nie jednej osobie bardzo ciężko jest wytrwać w postanowieniu. Bardzo ciężko jest też zmienić złe nawyki. Na to wszystko potrzeba czasu i wytrwałości.
Ale naprawdę warto prowadzić zdrowy styl życia. Mam nadzieję, że moje jadłospisy sprawią, że wszyscy będziecie mieć mnóstwo chęci by ZDROWO ŻYĆ! Zacząć możecie w każdej chwili, najlepiej od dziś. Spróbujcie mojego menu i mojego sposobu:-)

Zanim zaczniecie koniecznie przeczytajcie:

Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?

Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?- część 2

I pamiętajcie o podstawowych zasadach:

  • Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
  • Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
  • Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
  • Wyeliminujcie  produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75,  w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50.  Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
  • Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli  kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
  • Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych

 

Jadłospis Dzień#20- Wtorek

Śniadanie – owsianka tradycyjna- 180ml mleka, 3 łyżki płatków owsianych uwaga nie błyskawicznych! szczypta soli. Płatki dodajemy do gotującego się mleka. Solimy i gotujemy na małym ogniu czesto mieszając ok. 15  minut.

 Lunch/Obiad – Fasolka szparagowa z serem feta- 250g fasolki szparagowej (250g), ¼ kostki sera feta (50g), 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, ulubione zioła – oregano, bazylia

 Fasolkę szparagową umyć, wrzucić do posolonego wrzątku i gotować przez 10 min. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć posiekany czosnek, dodać ugotowaną fasolkę, doprawić ziołami I pieprzem, wymieszać. Danie posypać drobno pokrojoną fetą.

 Przekąska – 180g jogurtu greckiego z łyżeczka miodu, 10 migdałów, łyżka ziaren słonecznika, łyżka pestek dyni

Kolacja – Pierś z kurczaka z kalafiorem i sałatką z rukoli
Pierś z kurczaka rozbijamy delikatnie solimy, posypujemy ziołami ( bazylia, tymianek, oregano), delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, piers zawijamy w folię i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ugotowana połowa dużego kalafiora, sałatka z rukoli, połowy szklanki pomidorków koktajlowych, 2 łyżek oliwy z oliwek I 1 łyżki octu balsamicznego, z przyprawami do smaku.

Share
  • Magda Matla

    Pychotka:DD