Dłoń, jako przewodnik w kontrolowaniu wielkości porcji jedzenia
Jeśli kontrola wielkości porcji jedzenia jest częścią walki ze zbędnymi kilogramami, to według mnie najlepszym narzędziem, które pozwoli nam ocenić, czy nie mamy zbyt dużo jedzenia na talerzu jest własna dłoń . Jest ona niezwykle przydatna w restuaracji, na przyjęciu, bankiecie, imprezie firmowej, czyli wtedy gdy ciężkostwierdzić ile tak naprawdę waży dana porcja. Poniższy wykres pokazuje , w jaki sposób ocenić wielkość porcji mięsa, makaronu , a nawet masła.
Jeśli narysujecie prostokąt na środku dłoni , powinniście mieć mniej więcej wielkość porcji mięsa lub ryb. Jeśli ściśniecie dłoń w pięść i narysujecie prostokąt wzdłuż kostek uzyskacie rozmiar pół filiżanki makaronu . Czubek palca , to około jedna porcja masła. Kciuk, jest mniej więcej wielkości łyżeczki. Wewnętrzna strona ściśniętej pięści to mniej więcej mała filiżanka.
Oczywiście ręce każdego z nas są różne, a wszystkie pomiary są wielkościami przybliżonymi. Tak samo „jedna porcja” nie oznacza, że to jest wszystko co powinniśmy zjeść danego dnia. Jest to tylko przewodnik , ile powinniśmy włożyć sobie na talerz, by zachować umiar i zdrowy rozsądek zwłaszcza w sytuacjach, gdy nie mamy dostępu do wagi kuchennej.