Dietetyczny przepis na domową granolę z żurawiną
w weekend zrobiłam granolę. Od razu w całym domu czuć było jej cudowny zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia 🙂 Granola domowej roboty jest krucha, smaczna, pełna witamin, soli mineralnych, błonnika. Zawiera pełnowartościowe białko. Jest łatwa w wykonaniu, idealna na dobry początek nowego dnia. Granola domowej roboty to dla mnie idealna alternatywa dla owsianki. Jest idealna w miesiącach letnich do jogurtu. Takie pożywne śniadanie zapewnia mi lepszą wydajność w pracy, ale także pomaga utrzymywać właściwą wagę ciała.
Domowa granola z żurawiną
Składniki
1 szklanka płatków owsianych górskich,
1 szklanka płatków żytnich,
1 szklankapłatków orkiszowych,
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 łyżka siemienia lnianego,
szczypta soli,
4 łyżki miodu,
4 łyżki dobrej jakości oliwy,
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek
Sposób przygotowania
Na samym początku należy wymieszać oliwę, miód i sok. Po kolei dodać płatki, siemię lniane, i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Wykłozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-40min. w piekarniku rozgrzanym do 150st. Mieszać co ok. 10 minut, sprawdzając czy płatki nie rumienią się zbyt szybko. Im częściej będziemy mieszać, tym granola będzie bardziej sypka. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Dodajemy żurawinę. I mamy zapas na naprawdę sporo przepysznych śniadań 🙂