Chlorella i jej niezwykłe właściwości
Czy słyszeliście już o chlorelli?
Pod tą tajemniczą nazwą kryje się alga morska, która dzięki swoim niezwykłym właściwościom, oczyszcza nasz organizm. Pochodzi z Azji, gdzie od lat jest wykorzystywana jako element pożywienia. W ciągu jednego roku Japończycy spożywają ponad 200.000 ton chlorelli. Swoją nazwę wzięła się od barwnika – chlorofilu, którego jest ona najbogatszym źródłem na ziemi. Chlorella zawiera ponad 70 substancji znaczących dla naszego organizmu – aminokwasy, nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe.
Co sprawia, że chlorella jest tak wyjątkowa?
– jest całkowicie naturalną substancją pozyskiwaną z zielonej algi
– pokrywa 540% dziennego zapotrzebowania na witaminę D
– zawiera więcej witaminy B12 niż wątróbka wołowa
– zawiera mnóstwo białka – 2 razy więcej niż szpinak, 38 razy więcej niż soja i 55 razy więcej niż ryż
– zawiera 9 ważnych aminokwasów
– ma ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych w tym fosforu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu, cynku, molibdenu, miedzi i kobaltu (chelatowe wiązania aminokwasów)
– jest bogatym źródłem beta-karotenu czyli prowitaminy A
Dzięki swojemu bogatemu składowi chlorella:
– Skutecznie oczyszcza organizm z toksyn
– Wspomaga naturalną zdolność obronną organizmu; stymuluje układ odpornościowy;pobudza produkcję makrofagów, które odpowiedzialne są za pochłanianie i niszczenie szkodliwych substancji, komórek nowotworowych, bakterii i wirusów, powstrzymując infekcje. Wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową- usprawniając naturalną barierę ochronną przeciw szkodliwym substancjom.
– Wspomaga rozwój pożytecznej mikroflory jelit oraz ich normalną perystaltykę. Chlorelin zawarty w chlorelli działa jak antybiotyk, niszczy bakterie patogenne, wspomagając jednocześnie wzrost i rozprzestrzenianie się przyjaznej flory bakteryjnej. Lactobacilus, najbardziej pożądana w jelitach bakteria namnaża się cztery razy szybciej.
– Wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew. Korzystnie wpływa na proces powstawania czerwonych krwinek, co jest wykorzystywane w leczeniu niedokrwistości.
– Ma działanie przeciwbakteryjne,
– Stabilizuje ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy
– Pomaga neutralizować wolne rodniki; odmładza organizm i zapobiega przedwczesnemu starzeniu.
– Przyspiesza regenerację tkanek, podział i wzrost komórek.
– Poprawia jakość i stan skóry.
– Wspomaga ogólną regenerację organizmu.
– Przyspiesza proces gojenia się ran
– Obniża kwasowość organizmu
– Obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy.
– Neutralizuje zapach potu, działa na nieświeży oddech.
– Zapobiega mnożeniu się różnych drobnoustrojów i grzybów w organiźmie
– Chlorella zawiera aminokwas tryptofanę, z którego produkuje się serotonina, hormon radości i szczęścia. Niski poziom serotoniny jest głównym powodem depresji i zmęczenia. Chlorella zażyta wieczorem przetwarza serotoninę na melaninę dzięki temu szybciej się wysypiamy.
Kiedy warto sięgnąć po chlorellę?
– podczas stosowania diety odchudzającej czy wegetariańskiej,
– gdy mamy trądzik, wysypki, stany zapalne skóry, egzemy, źle gojące się rany, uszkodzenia skóry (oparzenia różnego rodzaju),
– w czasie regeneracji i rekonwalescencji organizmu narażonego na długotrwały stres lub inne obciążenia,
– po zabiegu operacyjnym, napromieniowaniu; jest idealna dla osób wystawionych na długotrwałe zanieczyszczenie środowiska,
– w profilaktyce przeciwnowotworowa,
– w przypadku schorzeń chronicznych, takich jak: reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, zaburzenia trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych czy bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.