27 maja 2013 | 6 komentarzy

Kalorie, Kalorie, Kalorie

Jedz mniej tłuszczu, jedz więcej tłuszczu, węglowodany są złe, węglowodany są dobre…
Takie rekomendacje żywieniowe zalewają nas ze wszystkich stron i ciagle się zmieniają, że wkońcu sami nie wiemy co dla nas dobre a co złe.
Natomiast jeśli chodzi o kalorie to zasada by schudnąć trzeba dostarczyć organizmowi mniej kalorii jest stała jak kamień.

Wszyscy wiemy,  jeśli będziemy mniej jeść i więcej ćwiczyć,  będziemy schudnąć. To zalecenie opiera się na przekonaniu, że potrzebujemy spalić więcej kalorii niż przyjmujemy ich w posiłkach. Ale to nie jest cała prawda. Jak się okazuje, to nie ilość kalorii tak naprawdę wpływa na masę ciała i stan zdrowia ale rodzaj kalorii.

Kalorie, które spożywamy rzeczywiście wchłaniają się w różnym tempie. I różne ilości błonnika, węglowodanów, białka, tłuszczu i składników odżywczych  mają bardzo różny wpływ na metabolizm. Nie ma różnicy pomiędzy tysiącem kalorii fasoli i tysiącem kalorii w postaci słodkich bułeczek, aż do monentu gdy są one wchłaniane, trawione przez nasz organizm.

http://weheartit.com/entry/58775743

A więc co jest kaloria?
Po prostu, kaloria jest tylko jednostka energii. Kiedy jemy żywność, procesy chemiczne, które tworzą nasz metabolizm przerwają to jedzenie na cząstki i przekształcają je w energię. Ta energia pozwala nam oddchychać, poruszać się, myśleć, utrzymywać ciepłotę ciała. To tak jak w samochodzie: Musisz umieścić w niem paliwo, aby go uruchomić. Dla ludzi, jedzenie jest takim paliwem.

Podobnie jak wysoka jakość paliwa jest lepsze dla samochodu jedne kalorie są lepsze dla naszego metabolizmu niż inne.

Na przykład ostatnie badania pokazują, że wysokowęglowodanowe diety zwiększają poziom insuliny i poziom cukru we krwi. Wynik? Przyrost masy ciała (nie wspominając o wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów). Z drugiej strony, ludzie, którzy jedzą zdrową niskowęglowodanową żywność, która jest bogata w warzywa, produkty pełnoziarniste, fasola, i chude białko zwierzęce, ale zużywają więcej kalorii niż niskotłuszczowej diecie-rzeczywiście mogą stracić na wadze więcej!

Jak widać, rodzaje kalorii które spożywamy mają duży wpływ na przyrost masy ciała, ponieważ różne pokarmy są metabolizowane w różny sposób. Jedzenie daje metabolizmowi konkretne instrukcje, czy schudnąć lub zwiększyć masę ciała, przyspieszyć lub spowolnić proces starzenia, zwiększyć lub zmniejszyć poziom cholesterolu.  Nic dziwnego, że możne nam się wydawać, że spożywamy odpowiednią ilość kalorii, a jednak nie chudnąć! Warto pamiętać, że ważne jest też co jemy i jednocześnie kontrolować ilość spożywanych kalorii.

Tabele kaloryczne różnych posiłków możecie znaleść np tutaj  http://www.female.pl/zdrowie/ile-kalorii-ma/.

Share
  • Adrianne

    nominowałam Cię do Liebster Blog 🙂
    http://www.help-your-shape.blogspot.com

  • setterka

    Bardzo dobrze to ujęłaś:)

  • MańkaStańka

    Dokładnie. Kaloria kalorii nie jest równa. Trzeba racjonalnie dobierać posiłki. Do tego wymagająca dieta i sukces murowany!

    Pozdrawiam 🙂

  • Czarny Koń

    Ode mnie rownież masz nominację do Liebster bloga 🙂 pozdrawiam ! http://blackhorse-road.blogspot.com/

  • Katka

    Nominowałam Cię do Liebster Bloga 🙂
    Pozdrawiam 🙂
    http://zmienicsiebie.blogspot.com/

  • Chocoo.lady

    dlatego samo liczenie kalorii troche mija sie z celem. trzeba patrzec na rozklad skladnikow:tluszczy, wegli i bialka