Jak wybrać zdrowy jogurt?
Jogurt to produkt wszechobecny w sklepach. Mamy ogromny jego wybór i najczęściej wydaje nam się, że jest to coś napewno zdrowego i dietetycznego. Jogurt wydaje się być idealnym posiłkiem dla dzieci i wszsytkich dbających o figurę. Mnóstwo smaków, mnóstwo wariantów, odtłuszczone i niskokaloryczne, ale który jest tak naprawdę najzdrowszy? Jak wybrać ten najlepszy? Na co zwracać uwagę kupując jogurt?
1. Cukier
Zanim przeczytamy jakąkolwiek etykietę, musimy zrozumiem, że cukier znajduje się w każdym jogurcie. Jogurt zawiera bowiem naturalny cukier o nazwie laktoza. Natomiast cała masa jogurtów dostępnych na rynku ma dodany cukier lub substancje słodzące by był bardziej słodki. Koniecznie więc czytajmy etykiety i sprawdzajmy ile cukru to ten naturalny a ile to dodatki.
Według American Heart Association, kobiety powinny ograniczyć cukier do nie więcej niż 6 łyżeczek dziennie a mężczyźni powinni jeść maksymalnie 9 łyżeczek cukru dziennie.
Niektórzy producenci używają także substytutów cukru – o nich też wam pisałam tutaj http://beautyandblossom.blogspot.co.uk/2013/10/30-nazw-pod-ktorymi-ukryty-jest-cukier.html by obniżyć całkowitą zawartość cukru. Ja staram się uciekać od tych odmian i kupować zwykły jogurt bez dodatku cukru i tego typu zamienników.
2. Probiotyki
Te dobre bakterie są w większości jogurtów. Pomagaja one utrzymać układ pokarmowy w stanie gotowości do pracy. Te dobre bakterie kryją się pod takimi nazwami jak L. acidophilus , L. casei , B. bifidum i B. longum.
3. Wapń i witamina D
Wapń i witamina D są to dwa ważne dla zdrowych kościskładniki odżywcze znajdujące się w jogurcie. Ich ilość różni się w zależności od marki i zawartości tłuszczu.
4. Tłuszcz
Zaleca się wybranie jogurtów niskotłuszczowych lub beztłuszczowych. Warto jednak pamietać, że niektóre jogurty beztłuszczowe zawierają sztuczne substancje słodzące. Należy więc czytać uważnie etykiety. Pełnotłuste jogurty dostępne na rynku, zawierają one więcej tłuszczów nasyconych i cholesterolu . Wybierajcie więc w miarę możliwości te niskotłuszczowe i sprawdzajcie zawartość cukru.
5. Inne składniki
Wiele jogurtów zawiera także wypełniacze , stabilizatory i środki zagęszczające. Jedynym sposobem aby się o tym przekonać jest uważne przeczytanie listy składników. Jeśli na etykiecie jest zbyt wiele słów i nie znamy ich nazwy wówczas należy poszukać innego jogurtu.
Jak więc znaleźć najzdrowszy jogurt? Wystarczy czytać etykiety i zwrócić uwagę na to o czym pisałam wyżej. Jeśli nie jest napakowany cukrem, zawiera żywe kultury bakterii wapn I witaminę D na pewno będzie dla nas zdrowy. Wybierjamy raczej te naturalne a jeśli mamy ochotę na jogurt owocowy, poprostu dodajmy je do niego.
Ja wybieram zazwyczaj jogurt grecki bo ma mniej cukru i mniej laktozy niż inne odmaiany jogurtu. Najczęściej jem sam albo dodaje owoce, orzechy bądź nasiona slonecznika i dyni. A jeśli mam ochotę na coś slodkiego jem z łyżeczką mioduJ
A wy macie swoje ulubione jogurty?