17 października 2013 | Brak komentarzy

Zdrowe tłuszcze

Po latach diet niskotłusczowych i panowania produktów o obnizonej zawartości tłuszczu, produktów 0% tłuszczu i light wszędzie słyszę jak dietetycy, lekarze i wszyscy co zajmują się zdrowym stylem życia mówią „Jedzcie więcej tłuszczy bo tłuszcze są niezbędne dla zdrowia!”

Czy to aby na pewno może to być prawda? Otóż tak, ale pod warunkiem, że są to tzw. zdrowe tłuszcze.

Ale które tłuszcze to te zdrowe? Które tłuszcze powinny się znaleźć w codziennym menu?

Te zdrowe tłuszcze to tłuszcze nienasycone, czyli te w postaci płynnej, znajdujące się w olejach roślinnych rzepakowym, slonecznikowym, oliwie oraz te, zawarte w orzechach, ansionach i tłustych rybach.

Natomiast  tłuszcze pod postacią stałą, to tłuszcze nasycone, czyli pochodzenia zwierzęcego (słonina, smalec, tłuszcz zawarty w mięsie) i właśnie je powinniśmy wyeliminować bo one ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. To samo dotyczy tłuszczy trans. 
Ich należy unikać jak ognia. Zawarte są one w margarynie, niskotłuszczowych smarowidłach, herbatnikach, ciastach, chipsach itd.



 

Zdjęcia http://weheartit.com/
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca stosowanie tłuszczu w takich ilościach, by pokrywał zapotrzebowanie energetyczne w granicach 15–30 proc. całkowitego dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Powinnismy jeść od trzech do dziewięciu porcji tłuszczów każdego dnia  większość z nich powinna pochodzić z tych dobrych tłuszczów nienansyconych.

Dlaczego te dobre tłuszcze są niezbędne i zdrowe?

Dobre tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Mają one wpływ na  krzepnięcie krwi, zwiększenie napięcia ścian naczyń krwionośnych, dbanie o układ odpornościowy, obniżanie poziomu trójglicerydów we krwi. Tłuszcze te wpływają korzystnie na układ krążenia, łagodzą nadciśnienie, wpływają korzystnie na stan skóry i paznokci oraz regulują m.in. produkcję hormonów i neuroprzekaźników.

Produkty bogate w dobre tłuszcze to:


 – 

Ryby i inne owoce morza , zwłaszcza łososia i inne tłuste ryby

 – Orzechy włoskie, pekan,  migdały
 – Olej lniany
 – Oleje roślinne , takie jak olej rzepakowy , oliwa , soi, kukurydzy, słonecznika i szafranowy
 – Nasiona slonecznika, sezamu, dyni i inne
Tak więc TŁUSZCZ nie jest wrogiem dla naszego zdrowia, wagi i ładnej sylwetki.

Podczas gdy niektóre tłuszcze powinny być ograniczone (nasycone) lub całkowicie wyeliminowane z naszych posiłków(tłuszcze trans), te nienasycone powinny być obecne w codziennych posiłkach. Nie pozbawiajcie się z produktów, które są zarówno zdrowe i pyszne.

Aby dostarczyć organizmowi tego co potrzebuje, tłuszcze trzeba po prostu jeść.

Używajcie więc w kuchni zdrowych olei roślinnych, oliwy z oliwek, nie bójcie się jeść orzechów , dodajcie awokado do sałatek i kanapek i smarujcie kanapki oliwą z oliwek. Ja je jem i jestem szczupła:)

A Wy?

Share