Schudnij bez liczenia kalorii – Jadłospis Dzień#13- Poniedziałek
Zapraszam na kolejny tydzień z moim menu i moimi jadłospisami. Jeśli chcecie zacząć jeść zdrowo, schudnąć bez konieczności liczenia kalorii i spróbować mojego sposobu odżywiania, nie musicie zaczynać od jadłospisu pierwszego. Możecie zacząć od dowolnego, w każdej chwili. Ja swoje odżywianie oparłam na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Spożywanie tych produktów zapewnia mojemu organizmowi stały poziom cukru. To właśnie to gwarantuje mi dobre samopoczucie i właściwe funkcjonowanie, nie powoduje napadów głodu i pozwala utrzymać wagę.
Koniecznie przeczytajcie:
Jak schudnąć i mieć płaski brzuch bez liczenia kalorii, intensywnych ćwiczeń i bez wspomagaczy?
I pamiętajcie o podstawowych zasadach:
- Spożywajcie 3 główne posiłki w ciągu dnia (śniadanie, obiad, kolacja) i 1 mniejszy
- Jedzcie regularnie o tych samych porach , co ok. 4 godziny
- Zaczynajcie dzień od pełnowartościowego śniadania
- Wyeliminujcie produkty o indeksie glikemicznym powyżej 75, w ograniczonych ilościach jemy te powyżej 50. Jeśli chcecie schudnąć warto przez pierwsze miesiące jeść tylko te produkty, których indeks glikemiczny jest mniejszy niż 50
- Unikajcie nasyconych kwasów tłuszczowych. Stosujcie dobre jakościowo tłuszcze czyli kwasy tłuszczowe wielonienasycone omega 3 (występujące na przykład w rybach) oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone (na przykład oliwa)
- Pijcie dużo wody, zielonej herbaty, herbat ziołowych
Jadłospis Dzień #13 – Poniedziałek
Śniadanie – Jajecznica z 3 jajek, 2 pomidory
Lunch/Obiad – Kanapki z tuńczykiem – 2 kromki chleba żytniego, delikatnie posmarowanego masłem, z sałatą ja użyłam rukoli, do tego 100g tuńczyka wymieszanego z łyżeczką jogurtu greckiego i zielonym ogórkiem pokrojonym w cienkie plasterki
Przekąska – 2 jabłka
Kolacja – Pierś z kurczaka z brokułami i komosą ryżową.
Pierś z kurczaka rozbijamy delikatnie solimy, posypujemy ziołami ( bazylia, tymianek, oregano), delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, piers zawijamy w folię i pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie gotujemy brokuły i pół szklanki komosy ryżowej.