30 nazw, pod którymi ukryty jest cukier

Każdy kto kiedykolwiek był na diecie, najprawdopodobniej postanowił nie jeść lub bardzo ograniczyć spożycie cukru. Ci wszyscy którzy walczą z trądzikiem, zakażeniami, drożdżycą też zapewne otrzymywali rady aby unikać cukru i alkoholu. I tak myślimy, że pijąc herbatę oraz kawę bez cukru i wodę mineralną, rezygnując ze słodyczy wyeliminowaliśmy cukier z naszej diety. A to nie jest do końca prawda. Cukier bowiem ukryty jest pod bardzo różnymi nazwami.
Należy jednak uważać i być bardzo czujnym. Produkty z dużą zawartością cukru są wszędzie nawet w sklepach ze zdrową żywnością. Pamiętajcie, że coś co jest nazywane nektar nie znaczy, że jest zdrowy i nie zawiera cukru. Często ten cukier ukryty jest pod inna nazwą.Wiele substancji słodzących wymienionych poniżej oferują więcej składników odżywczych niż biały cukier.Na przykład, melasa zawiera sporą ilość żelaza, z kolei miód ma enzymy i przeciwutleniacze. Mimo to, te „naturalne substancje słodzące” to wciąż cukier dla naszego organizmu.Oto 41 nazwy substancji słodzących, zamienników cukru, na które warto mieć oko:
nektar z agawy
słód jęczmienny
cukier buraczany
czarna melasa
brązowy syrop ryżowy
brązowy cukier
cukier trzcinowy
karmel
syrop z chleba świętojańskiego
kokosowy cukier palmowy
słodzik kukurydziany
syrop kukurydziany
fruktoza krystaliczna
cukier daktylowy
sok z trzciny cukrowej
dekstryna
glukoza
koncentrat soku owocowego
złoty syrop
miód
syrop słodowy
maltodekstryna
maltoza
syrop klonowy
syrop sorgo
sacharoza
melasa
turbinado inna nazwa demerara – rodzaj cukru trzcinowego
muscavado- nierafinowany brązowy cukier
syrop glukozowo-fruktozowy
Znacie jeszcze jakieś nazwy cukru i substancji słodzących?