Wszystko co warto wiedzieć o nasionach Chia
Lubię zakupy w sklepach ze zdrową żywnością. Mogę tam odkrywać i poznawać  różne produkty, które dotychczas były mi mało znane, a tak naprawdę w kuchni wykorzystywane są one od wieków.
            Tak też odkryłam chia seeds czyli szałwię argentyńską.
              Chia pochodzi z Gwatemali oraz centralnej i południowej części Meksyku. Ze względu na niepowtarzalne wartości odżywcze jej ziaren uprawiana była przez Azteków już w czasach prekolumbijskich.
Co zatem kryją w sobie te niepozorne nasionka?
            
            
            
            
            Co zatem kryją w sobie te niepozorne nasionka?
              Wartości odżywcze nasion Chia
            
            
            
              – Nasiona Chia zawierają około 20 % białka, 35% dobrych tłuszczów (w tym aż o 65 % kwasów tłuszczowych omega 3 ) i 25% błonnika pokarmowego.
            
            
            
              – Są łatwo przyswajalne i mają mnóstwo składników odżywczych, w tym witamin A, B , D , E, wapń, potas, żelazo, magnez.
            
            
            
              – Stanowią świetny sposób na ograniczenie łaknienia. Spożycie nasion chia zapewnia na długo uczucie  sytości (z dodatkiem płynu pęcznieją do 17 razy swojej pierwotnej wielkości !)
            
            
            
              – Mają niski indeks glikemiczny. Spowolniają przemianę węglowodanów w cukier I pomagają regulować jego poziom we krwi.
            
            
            
              Różne rodzaje nasion chia
            
            
            
              Nasiona Chia można kupić w dwóch odmianach czarne i białe . Obie mają takie same właściowści. Możemy używać czarnych, białych lub mieszanych.
            
            
            
              Gdzie kupić nasiona Chia
            
            
            
              Nasiona Chiana pewno możecie kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub dużych supermarketach. Jeśli nie możecie znaleźć żadnego w lokalnym supermarkecie i nie macie w swoim mieście sklepu ze zdrową żywnością, warto  poszukać online.
            
            
            
              Jak przechowywać nasiona chia
            
            
            
              Dzięki wysokiemu poziomowi przeciwutleniaczy zawartych w nasionach chia, mogą być one przechowywane przez okres do czterech lat w suchym, chłodnym, ciemnym miejscu bez pogorszenia smaku, zapachu i wartości odżywczych. Należy je przechowywać w szczelnie zamkniętej torbie lub pojemniku.
            
            
            
              Sposoby jedzenia nasion Chia
            
            
            
              – Posypać na płatki, jogurt lub sałatkę . Nasiona Chia są stosunkowo bez żadnego wyrazistego smaku , więc nie wpłyną na smak posiłku .
            
            
            
              – Ddodawać do koktajli warzywnych i owocowych, będą dzięki temu bardziej gęste I odżywcze
            
            
            
              – Jako zamiennik bułki tartej.
            
            
            
              – Zmielone możemy używać do pieczenia chleba i ciast łącząc je z mąką.
            
            
            
              – Zalane gorącą wodą (tak jak siemię lniane),aby uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.
            
            – Zmiksowane z masłem orzechowym lub nutellą.
– Ze zmielonych nasion można przyrządźić zdrowy budyń.
               – Zmiksujowane z miodem, cynamonem i suszonymi owocami są alternatywą do tradycyjnego dżemu.
            
            
            
            
              Sztuczki kulinarne z użyciem nasion Chia
            
            
            
              – Użyjcie nasiona chia jako substytutu jajka w pieczeniu . Wystarczy połączyć 1 łyżka Nasiona Chia i 3 łyżki wody , wymieszać i zostawić w spokoju, dopóki nie zrobi się żel . To jest równoważne 1 jajku.
            
            
            
              – Zagęszczajcie zupy, gulasze, sosy, dodając nasion Chia.
            
            
            
              – Macie zbyt rzadkie ciasto ? Zamiast dodawać więcej mąki, dodajcie nasiona chia . Będą one pęcznieć a ciastko zgęstnieje. Voila!
            
            
            
              I na koniec zabawna ciekawostka o nasionach Chia– jest rośliną z rodziny mięty! Ale miętowego smaku nie ma ani trochę!
            
            
            
              A wy znacie nasiona chia? Może macie  swoje ulubione sposoby ich wykorzystania? Podzielcie się nimi w komentarzach.
            
            
            
            
