23 sierpnia 2013 | 4 komentarze

30 dni z sałatkami. Dzień 22 – Sałatka z krewetkami i rukolą

Z owoców morza krewetki są moimi ulubionymi. Stąd też dziś w cyklu sałatkowym chciałabym Wam przedstawić sałatkę z krewetkami. Można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja bardzo lubię obie wersje. A Wy lubicie owoce morza? Macie jakieś fajne pomysły na sałatki z krewetkami, małżami, ośmiornicami czy też krabami?

Sałatka z krewetkami i rukolą
 
 
Składniki na 2 porcje:

200 g krewetek
 120g rukoli
szczypiorek drobno pokrojony
10 pomidorków koktajlowych
1 mała papryczka chilli drobro posiekana
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka oliwy z oliwek
świeże zioła, bazylia, pietruszka, oregano
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:1. Pomidory kroimy na drobne kawałki, szczypiorek siekamy.
2. Wszystko razem mieszamy z rukolą, solimy i pieprzymy do smaku.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy krewetki i smażymy ok 3 minuty. Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chilli i czosnek i mieszamy przez ok 2 minuty. Gdy krewetki będą już miekkie dodajemy 2 łyżki soku z cytryny.
4. Jeśli wybieramy wersję na ciepło od razu dodajemy do miski z sałatą i pomidorami. W przeciwnym wypadku pozostawiamy do ostygniecia.
5. Dodajemy  ocet balsamiczny, sok z cytryny i świeże zioła i wszystko mieszamy. 
 
 
Smacznego!
Share