21 października 2013 | Brak komentarzy

30 dni z sałatkami. Dzień 30 – Sałatka z hummusem

To co lubię w sałatkach, które Wam prezentuje to ich prostota i to, że szybko można je przygotować. Są one do tego bardzo zdrowe i pożywne. Mogą być dodatkiem do dania głównego, lekką przekąską, idealnym posiłkiem do lunchboxa albo super lekką kolacją.
Dziś sałatka z hummusem.Próbowaliście tego przysmaku?
Hummus jest pyszny i idealny dla wegetarian i wegan.  Pochodzi z Libanu jest bardzo popularny w kuchni arabskiej. Występuje w wielu wariantach ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, dokładnie razem wymieszane. zazwyczaj jadany jest on z chlebem pita, ja dodałam hummus do sałatki zamiast jakiegokolwiek dressingu. Smakuje wyśminicie. Spróbujecie?


Sałatka z hummusem

Składniki na 4 porcje:

     2-3papryki różnego koloru najlepiej pomarańczową i zółtą
100g sałaty rukoli
1 pomidor
4-4 łyżki hummusu (możemy zrobić samemu lub kupić)
1/2 łyżeczki swieżo zmielonego pieprzu
sok z połówki cytryny
 
Sposób przygotowania:

1. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę.

2.Wkładamy wszystko do miski i mieszamy z rukolą
3. Dodajemy sok z cytryny i pieprz i delikatnie mieszamy
4. Dodajemy hummus i mieszamy.