14 lipca 2013 | 4 komentarze

Dlaczego warto jeść maliny?



Maliny. Maliny to bardzo aromatyczne owoce i choć możemy je jeść niemal przez cały rok w różnych postaciach to teraz jest najlepszy czas na to by rozkoszować się ich smakiem. Bez wątpienia świeże owoce są najbardziej wartościowe i bez wątpienia maliny najlepsze są w sezonie letnim. A dlaczego warto jeść maliny?
Otóż są one bardzo cennym źródłem składników mineralnych, witamin i wielu innych substancji, które są niezbędne dla naszego zdrowia.
Są one również zalecane do zabiegów odchudzających. Znajdujący się w nich błonnik reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza i pomaga na zaparcia. Co więcej, malin zawierają wodę przez co, pęcznieją one w przewodzie pokarmowym,  w ten sposób wypełniają żołądek i zmniejszają uczucie głodu.
Maliny zawierają antyoksydanty, takie jak polifenole, które chronią przed chorobami i zapobiegają starzeniu się skóry. Zawierają również witaminy A, C, E  i witaminy K, PP i B.
Maliny mają mnóstwo minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo, które chronią serce, obniżają ciśnienie krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy. Potas reguluje czynność nerek.  Posiadają również własności przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Wiemy również, że sok z malin jest zalecany na przeziębienia. To dlatego, że kwas salicylowy, który ma właściwości napotne i olejki eteryczne działają jako środek antyseptyczny i rozgrzewający.




Zawartość składników odżywczych w malinach
100g maliny zawiera 33kcal, 1,3 g białka, 0,3 g tłuszczu i około 12g węglowodanów z czego błonnik wynosi do 6,7 g
Maliny są bogatym źródłem witaminy C (ok. 31 mg), witaminy B3, kwasu foliowego, potasu, cynku i manganu.

Terapeutyczne właściwości:
– Witamina C i kwas foliowy są niezbędne dla organizmu i są  przeciwutleniaczami
– Maliny mają właściwości rozkurczowe
– Pomagają na bóle miesiączkowe
– Dzięki  wysokiej zawartości błonnika zapobiegają raka jelita grubego, prostaty i trzustki
– Zawierają substancje podobne do aspiryny, a zatem mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe
– Zmniejszenie gorączkę

Maliny a odchudzanie
Jedzenie malin jest skutecznym sposobem, aby oczyścić przewód pokarmowy i pozbyć się niestrawionych reszetk pokarmowych. Drobne ziarna z maliny nie są trawione przez ludzki organizm, ale są bardzo skutecznym środkiem by pozbyć się wielu toksyn z organizmu.

Sięgajmy więc po maliny, póki są świeże i aromatyczne a zdecydowanie poczujemy przypływ energii, poprawimy trawienie i ogólnie będziemy mieć lepsze samopoczucie. Naprawdę warto rozkoszować się ich smakiem!