15 kwietnia 2016 | 2 komentarze

Pizza na cienkim cieście z rukolą i suszonymi pomidorami

Jeżeli, lubicie pizzę, po prostu musicie spróbować takiej domowej. Możecie przygotować ją z czymkolwiek zechcecie, mając pełną kontrolę nad tym, co do niej trafi. Dodatki możecie wybierać dowolnie, w zależności od tego na co macie ochotę i co lubicie. Ja najczęściej robię moją pizze jest  suszonymi pomidorami i rukolą.

Składniki

Na ciasto do pizzy
szczypta cukru
15g świeżych drożdży
250gram mąki
150ml ciepłej wody
szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek,

Na sos do pizzy
1 puszka pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta suszonego oregano
Sól i pieprz do smaku

Świeżo utarty parmezan
6 sztuk Suszonych pomidorów
Rukola

Pizza na cienkim spodzie z rukolą i susszonymi pomidorami

Pizza na cienkim spodzie z rukolą i susszonymi pomidorami

 

Sposób przygotowania

W kubeczku dobrze mieszamy 3 łyżki ciepłej wody, cukier i drożdże. Odstawiamy na 10-15 minut.    W międzyczasie  w dużej misce przesiewamy mąkę i sól. Dodajemy wodę i  3 łyżki oliwy. Wlewamy mieszankę z wyrośniętymi i dobrze mieszamy rękami, dodając w razie potrzeby  wodę i mąkę. Ważne jest  aby uzyskać miękką konsystencję. Ugniatamy ciasto do około 10-15 minut. Przykrywamy miskę wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 1/2 godziny.

Gdy ciasto będzie rosło przygotowujemy sos. Na początku blendujemy pomidory z puszki.  Rozgrzewamy oliwę w rondelku na średnim ogniu i ostrożnie dodajemy sos pomidorowy i oregano.  Dusimy przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy do ostudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kulki i bardzo cienko rozwałkowujemy i umieszczamy na  blaszce do pizzy posmarowanej oliwą. Odstawiamy na około 1/2 godziny do podrośnięcia, pod przykryciem ze ściereczki. Nagrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury 250℃. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i nakładamy suszone pomidory. Pieczemy przez około 10-15 minut, aż boki pizzy lekko się zarumienią a spód będzie upieczony i chrupiący a ser lekko złoty. Na końcu posypujemy rukolą

Share