22 listopada 2013 | Brak komentarzy

Poznaj zioła i przyprawy – Kolendra

 

kolebdra-300x199

Kolendra jest jednym z tych ziół, które się uwielbia albo nienawidzi. Zwana jest  także chińską pietruszką. Jej liście są rzeczywiście podobne do natki pietruszki, jednak chrakterystyczny korzenno-ostry smak i zapach wyraźnie ją od pietruszki odróżniają. Należy do najstarszych roślin jakie zaczął uprawiać człowiek, była popularną przyprawą już w czasach starożytnych.

Kolendra w kuchni

Kolendry używa się głównie w kuchni azjatyckiej, meksykańskiej i karaibskiej. Zioło to idealnie komponuje się z kwaśnymi produktami, takimi jak pomidory i jest główną przyprawą w sosie salsa. Gdy pierwszy raz zetknęłam się z nią w Azji nie zachwyciła mnie. Ale zaczęłam jej używać i polubiłam jej smak. Używam jej od czasu do czasu, zwłaszcza wtedy, gdy przygotowuję coś z kuchni azjatyckiej zupę kokosową, kurczka z orzechami, krewetki lub rybę. Można również ją posiekać i stsoswać jako ozdoba jak pietruszka tyle, że o silniejszym smaku.

Właściwości lecznicze kolendry

Charakterystyczny aromatyczny zapach nasion kolendry pochodzi z zawartych w nich kwasów tłuszczowych i olejków eterycznych. Kolendra zawiera kwas linolowy (omega 6), kwas oleinowy i kwas palmitynowy, które obniżają stężenie złego cholesterolu we krwi. Jej nasiona zawierają olejki eteryczne, m.in. linalol, geraniol, borneol, kamforę, które hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów oraz działają przeciwzapalnie, rozluźniająco i rozkurczowo.

Nasiona kolendry mają działanie wykrztuśne, pomagają w przeziębieniu, grypie i innych stanach zapalnych dróg oddechowych. Napar z nasion kolendry należy do najbardziej popularnych środków zwalczającym przeziębienie. Nasiona kolendry są również składnikiem maści na reumatyczne bóle mięśni i stawów. Z kolei napar z owoców kolendry działa antyseptycznie, przyśpiesza gojenie się ran, krost i stanów zapalnych skóry.

Kolendra zawiera błonnik. 100 g nasion dostarcza 41,9 g błonnika. Zioło chroni błony śluzowe jelita grubego przed nowotworami. Poprawia też apetyt, dlatego w Chinach często jest wykorzystywana przy leczeniu anoreksji.

Kolendra jest także doskonałym źródłem witaminy B1, B2, B3 i witaminy C oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, miedź, potas, wapń, mangan, cynk i magnez. Jest bogata w przeciwutleniacze. Może również działać jako środek moczopędny , więc należy jej używać oszczędnie.

Kolendra jest wykorzystywana przez kobiety karmiące piersią ponieważ pobudza wytwarzanie mleka podczas laktacji.

Kolendra w kosmetyce

W kosmetyce wykorzystuje się olejek z kolendry. Służy on do aromatyzowania mydeł, perfum, wód toaletowych.

timthumb-1.php

Kolendra dla wszystkich szukających miłości 🙂

„Ziarno pali, serce pali, spraw byśmy zawsze się kochali”.  Wypowiedzcie to zaklęcie przygotowując eliksir miłości z ziaren kolendry.  Zmielcie siedem ziaren kolendry wymawiając przy tym imię osoby, na którą miłosny napój ma zadziałać. Proszek należy zaparzyć w wodzie źródlanej, odcedzić a następnie dodać do jedzenia lub picia ukochanej osobie. Spróbujecie? 🙂