14 czerwca 2014 | 1 komentarz

Sałatka z truskawkami i rukolą

Sezon truskawkowy w pełni i truskawki jem w każdej możliwej konfiguracji! Nie mogło też i zabraknąć wytrawnej sałatki. Truskawki z octem balsamicznym w towarzystwie rukoli to pyszne danie na upalne dni. Jesli ktoś nie lubi rukoli, choć nie wiem czy takie osoby się znajdą, to może ją zastąpić świeżym, młodym szpinakiem.

Dzisiejsza propozycja to moja ulubiona mieszanka –  rukola + truskawki + kozi ser czyli pieprzne liście, kremowy ser i słodkie i soczyste owoce. Do tego ocet balsamiczny i ulubione orzechy, mogą być  włoskie, pekan lub pokrojone migdały. Mniami. Skusicie się?

DSC_0783

Składniki

80g  rukoli
200g truskawek
80g  sera koziego
2 łyżki orzechów
sól i pieprz
2 łyżki octu balsamicznego

DSC_0773

Sposób przygotowania

Na talerzu położyć sałatę, dodać truskawki pokrojone w plasterki i polać octem balsamicznym. Posypać świeżo zmielonympieprzem i delikatnie wymieszać. Posypać pokruszonym serem kozim i orzechami. Dosolić do smaku.