Przepis na pastę z awokado
Pasta z awokado to najprostsza do przygotowania pasta. Wystarczy obrać, usunąć pestkę, rozgnieść widelcem, dodać sól, czosnek i gotowe. Mimo, że pasta z awokado jest banalna do przygotowania, myślę, że w Polsce jest mało doceniana. A po awokado warto sięgnąć, jeśli chcemy zdrowo się odżywiać. Zawiera ono bowiem dużo witaminy B9, B6, K, E i C, dużo karotenów, białka oraz sporo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Do tego owoc awokado zawiera dużo (bo aż 20-30%) nienasyconych kwasów tłuszczowych (czyli tych występujących w olejach roślinnych i rybie), które nie powodują wzrostu cholesterolu. Jedyna wada jest taka, że ma sporo kalorii, ale tak naprawdę to zdrowe kalorie!
Do pasty z awokado należy użyć dojrzałego awokado. O tym jak wybrać w sklepie idealne pisałam Wam już tu (kiknij).
Składniki
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
sól,
sok z cytryny
Sposób przygotowania
Awokado przekrajemy wzdłuż.
Usuwamy pestkę (nie wyrzucajcie jej, będzie potrzebna!), miąższ wydrążamy łyżką, nacieramy go pestką, dzięki temu pasta z awokado nie sczernieje.
W miseczce widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy do smaku solą i sokiem z cytryny.Aby pasta nie zmieniła koloru, do pasty wkładamy do niej pestkę z awokado.