12 marca 2015 | 1 komentarz

Kurczak w sosie teriyaki z awokado

Kurczak w sosie teryiaki z awokado to moje nowe kulinarne odkrycie. Danie jest przepyszne i do tego bardzo zdrowe. Do tego smakuje po prostu obłędnie. Choć awokado ma sporo kalorii to warto włączyć je do swojej diety. Jeśli nie macie pomysłu na to jak je wykorzystać w kuchni, to dzisiejsza propozycja na pewno Wam się przyda.

Awokado zawiera bowiem znaczące ilości witamin B9, B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu. Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję.Witamina B6 zawarta w awokado pomaga łagodzić nagłe zmiany nastroju u kobiet, które cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
Dzięki zawartości witaminy E oraz B, awokado pomaga w łagodzeniu stresu oraz takich problemów, jak niepłodność u kobiet i mężczyzn. Owoce awokado zalecane są ponadto osobom cierpiącym na anemię, nadciśnienie, dolegliwości żołądkowe i kłopoty z trawieniem.Warto dodać iż awokado nie zawiera cholesterolu ani sodu.

Tak więc jeśli macie ochotę na coś mega zdrowego i odrobinę orientalnego zapraszam na kurczaka w sosie teryiaki z awokado.

SetHeight200-Teriyaki-Chicken-Stir-Fry-with-California-Avocados-Brown-Rice

Składniki na 4 porcje

2 podwójne piersi kurczaka 
ok 10-12 różyczek brokuła 
100g groszku cukrowego
1 cebula 
1 cukinia
1 awokado
ząbek czosnku
oliwa
świeża kolendra
filiżanka sosu teryiaki

Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 3-5 godzin w lodówce by się zamarynowało.

 Warzywa kroimy:cukinię i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Brokuły zalewamy wrzątkiem   odstawiamy na 20 min. W międzyczasie podsmażamy cebulkę, dodajemy do niej cukinię, groszek cukrowy i chwile dusimy, na koniec dodajemy czosnek i brokuły. Tak przygotowane warzywa odkładamy. Na tą samą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy kurczaka z sosem teryiaki i krótko podsmażamy. Dodajemy resztę sosu teryiaki i warzywa i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ryżem. Bo nałożeniu na talerz dodajemy pokrojone w kostkę awokado i posypujemy świeżą kolendrą.