05 listopada 2014 | 6 komentarzy

Białko w diecie – 5 produktów będących najlepszym źródłem protein

O tym, że białko jest szczególnie ważne dla osób odchudzających się oraz rozbudowujących masę mięśniową nie trzeba nikomu mówić. Każdy kto choć raz rozpoczynał odchudzanie lub chciał jeść lepiej i zdrowiej wie, że proteiny dają uczucie sytości oraz znacząco pobudzają metabolizm.Białko jest budulcem mięśni. Stanowi 75% masy mięśniowej. Dodatkowo jest niezbędne do regeneracji i odbudowy zużytych tkanek. Białko to także podstawowy składnik płynów ustrojowych. Bierze udział w odtruwaniu organizmu.

Nie ma więc wątpliwości, że odpowiednia ilość białka, czyli protein, jest niezbędna do funkcjonowania i rozwoju naszego organizmu. Spożycie białek przez osobę dorosłą powinno wynosić 10-15% zapotrzebowania energetycznego, co odpowiada ok. 0,75 g na 1 kg masy ciała dziennie. Dzienna dawka białka dla 70-cio kilogramowego mężczyzny powinna wynosić 50-60 g, a dla 55-cio kilogramowej kobiety odpowiednio 40-50 g.  By zapewnić swojemu organizmowi niezbędną ilość tego składnika należy do diety wprowadzać produkty, które zawierają tenże składnik.

Protein

Oto top 5 produktów, które zawierają największe ilości białka.

1. Jajka

Średnie jajko mieszczące się w dłoni dorosłego człowieka, zawiera około 6 g protein. Znacząca ich ilość pochodzi z białka. Proteiny te są łatwo przyswajane przez organizm. Dietetycy zalecają, by jedząc jajka unikać w diecie produktów, które zawierają kwasy nasycone.

2. Kurczak i indyk

Mięso z kurczaka czy indyka to rewelacyjne źródło białka. Zawiera ono zdecydowanie mniej kwasów nasyconych niż tradycyjna wieprzowina. Mięso z kurczaka lub indyka to świetne źródło witaminy B6 o raz B12. Mięso z kurczaka i indyka często nazywane jest mięsem fitnessu, gdyż stanowi główny składnik diety osób dbających o sylwetkę.

3. Ryby

Białko pochodzące z ryb jest bardzo łatwo przyswajalne. Ryby to również świetne źródło łatwo trawionych węglowodanów oraz kwasów Omega-3. Dietetycy szczególnie polecają gatunki takie jak łosoś, pstrąg i tuńczyk. Pamiętać jednak należy, że niektóre ryby mogą zawierać rtęć i lepiej nie spożywać ich częściej niż 2 razy w tygodniu.

medium_3537413623

4. Nasiona i orzechy

Orzechy i nasiona to jedne z najzdrowszych przekąsek. Są bogate w białka oraz tłuszcze korzystne dla organizmu. Niektóre orzechy, jak np. migdały, bogate są w kwasy jednonasycone, które mają korzystny wpływ na serce. Niestety nasiona i orzechy są wysokokaloryczne, dlatego w ciągu dnia nie powinno się spożywać ich więcej niż zmieści się w dłoni.

5. Twaróg

Biały ser to źródło dużej ilości białka oraz wapnia. Ilość białka zróżnicowana jest w zależności od marki twarogu, jednakże zawsze warto go spożywać. Najzdrowsze twarogi powstają z mleka odtłuszczonego, dlatego warto przez zakupem czytać etykiety produktu.

 

 blog o zdrowym stylu życia i zdrowym odżywianiu, dieta, redukcja, odchudzanie, porady dietetyka, zdrowe przepisy i zdrowe diety, blog o zdrowym odżywianiu i zdrowym stylu życia, jak skutecznie schudnąć, jak schudnąć 5kg

  • Wszystko to co lubię. Z twarogiem rzeczywiście trzeba uważać, bo czasem się okazuje ze bardzo dużo w nich węglowodanów

    • agatakujpom

      Może pytanie głupie ale dużo to ile bo na pewno jakaś norma jest?

  • PatrisyaStyle

    O tak zgadzam się ze wszystkim 🙂 Świetna strona !

    Zapraszam do mnie na przepis na fit czekoladowe muffinki bez cukru:)

  • Marta Wypychowska

    Dużą ilość białka ma również ciecierzyca – około 19g/100g . Zapraszamy do nas na http://www.zdrowazywnosc24.pl

  • Jest

    Niektóre ryby? Niestety wszystkie ryby morskie z połowów mają metale ciężkie, nie tylko rtęć, a te hodowlane mają więcej pestycydów niż spray owadobójczy… Długo drążyłam temat po zatruciu taką zdrową rybką z pewnego eko źródła… Omega 3 można też znaleźć w innym bezpiecznym źródle. Odkąd nie jem ryb biorę Gold Omega 3 i zdrowie dopisuje mi bardziej niż jak jadłam ryby. A inne źródła białka są dobre, tylko właśnie trzeba uważać na ilość węglowodanów jak w przypadku twarogu.

  • funkia

    taka mała ciekawostka- w żółtku jest więcej białka niż w białku- mowa o jajkach oczywiście
    zapraszam do mnie: dieta-surowa.blogspot.com